Powered by VipTek

Уједињене нације су одобриле кубански предлог да се сазове састанак високих званичника Генералне скупштине о нуклеарном разоружању


Први одбор Генералне скупштине Уједињених нација усвојио је 7.новембра 2012. резолуцију коју је предложила Куба, којом се сазива састанак високих званичника о нуклеарном разоружању за 26 септембар 2013.


Кубански предлог је одобрен од стране Покрета несврстаних земаља и велике већине земаља са 165 гласова за, ниједним гласом против и уздржаним ставом САД-а, Израела, Француске и Велике Британије.


Ово ће бити први састанак високих званичника Генералне скупштине Уједињених нација на тему нуклеарног разоружања и омугућиће светским лидерима да се на овом састанку изјасне о теми која је повод велике забринутости међународне заједнице.


Куба, заједно са другим члановима Покрета несврстаних земаља, придаје велики значај нуклеарном разоружању. Лидер кубанске револуције је много пута изразио забринутост због претње коју нуклеарно оружје представља за опстанак људске врсте. Употреба једног малог дела од више од 22.000 јединица нуклеарног оружја које постоје данас у свету, експлозија од 100 бојевих глава, изазвала би нуклеарну зиму.


Једина гаранција да се нуклеарно оружје никада неће применити јесте његово уништење и потпуна забрана. Куба очекује да усвајање резолуције буде конкретан корак напред на путу ка неопходном нуклеарном разоружању.

Share on Facebook Share on Twitter Share on Google Bookmarks
Naslovna Kontakt Dokumenta društva Obaveštenja Galerija Aktivnosti društva  Корисни линкови Ambasada Kube Eurocuba