Naslovna Kontakt Dokumenta društva Obaveštenja Galerija Aktivnosti drustva Korisni linkovi Ambasada Kube Eurocuba

ZAVŠNA DEKLARACIJA III CENTRALNO -EVROPSKOG SAMITA SOLIDARNOSTI SA KUBOM:

 Mi,         pretstavnici        organizacija i društava prijateljstva i solidarnosti sa Kubom iz 22 zemlje Evrope, učesnici III Centralno-evropskog samita solidarnosti sa ovom bratskom zemljom, održanog u Sofiji, u Bugarskoj od 17. do 19. novembra 2017. godine, zaključujući radne sednice, usvajamo sledeću Završnu Deklaraciju:


Nosotr@scr@s iz jakog pokreta solidarnosti sa Kubom iz Evrope, sastali smo se ovde sa ciljem da i dalje jačamo rad na solidarnosti sa Kubom, putem konkretnih akcija za odbranu Kubanske revolucije, uz stalnu osudu blokade, šireći njenu stvarnost, vrednosti i dostignuća.


Ponavljamo našu potpunu osudu ekonomske, trgovinske i finansijske blokade, koja se na ilegalan i nehuman način nastavlja, nanoseći veliku štetu kubanskom narodu  više od 50 godina, što je primarni zadatak pokreta solidarnosti sa Kubom.


Zahtevamo momentalno vraćanje kubanske teritorije okupirane od strane SAD sa vojnom bazom u Gvantanamu, pretvorene u centar za medjunarodno mučenje pre više od 10 godina.


Pozdravljamo i podržavamo odbacivanje ekonomske, trgovinske i finansijske blokade od strane medjunarodne zajednice, iraženo nedavnim glasanjem u koristi Kubanske Revolicije na 72. Generalnoj skupštini OUN.


Primamo sa odobravanjem potpis i privremenu primenu Sporazuma o političkom dijalogu i saradnji Kuba – Evropska Unija koji je ukinuo „Zajedničku poziciju“, zbog čega pozivamo naše vlade da prošire i učvrste političko-diplomatske i trgovinsko-ekonomske odnose i saradnju sa Kubom na svim poljima.


Zahtevamo od evropskih vlada koje se konkretno protive ekstrateritorijalnim efektima zakona blokade, kako je predvideo evropski pravilnik, da primene sankcije prema svakoj osobi ili preduzeću koji primenjuju te zakone.  


Odbacujemo neprijateljsku,politiku mešanja i kršenja medjunarodnog prava od strane administracije predsednika Donalda Trampa, neosnovane optužbe u vezi navodnih zvučnih napada na severnoameričke diplomatske službenike, tako da nedavno uvedene mere pogadjaju ne samo herojski narod Kube nego i narode Severne Amerike i sveta.

Osudujemo finansiranje planova subverzije protiv Kubanske Revolucije i posebno njene omladine i kampanje dezinformisanja i iskrivljavanja njene stvarnosti.

Priznajemo volju i odlučnost izražene od strane kubanske vlade i naroda da nastave proces normalizacije diplomatskih odnosa i saradnje sa SAD, na bazi jednakosti, uzajamnog poštovanja, bez uslovljavanja i nemešanja u unutrašnje stvari.

Podržavamo proces aktuelizacije kubanskog političkog, ekonomskog i socijalnog modela, čiji je cilj da jača socijalizam i dostigne održivu, efikasnu i racionalnu ekonomiju.

Pozdravljamo aktuelni izborni proces na Kubi zbog njegovog karaktera sudelovanja i uključivanja.

Odajemo priznanje naporu uloženom od strane kubanskog naroda i vlade u procesu obnove zemlje nakon uragana „Irma“ i ističemo gestove moralne i materijalne solidarnosti Pokreta Solidarnosti sa Kubom u svetu i pozivamo ih da nastave da ih ohrabruju.

Molimo prijatelje i prijateljice da se pridruže kampanjama solidarnosti sa Kubom, putem aktivnog učešća u Medjunarodnim Brigadama Dobrovoljnog Rada i u drugim projektima solidarnosti, da omoguće upoznavanje sa kubanskom stvarnošću i njenim humanim i solidarnim opredelenjem.

Pozivamo da se radi na boljem i većem korišćenju društvenih mreža i alternativnih sredstava informisanja kako bi se postigli bolji senzibilitet i mobilizacija.

Obavezujemo se da učvrstimo nivo koordinacije, komunikacije i zajedničkog rada izmedju svih nas.

Nastaviti sa uključivanjem mladih, pretstavnika najrazličitijih sektora, posebno radničkog pokreta, u korist ovih i pravednih ciljeva u svetu, posebno sa Bolivarskom Republikom Venecuelom.

U okviru 50. godišnjice pogibije u borbi Herojskog ratnika Ernesta „Če“ Gevare i uoči prve godišnjice fizičkog nestanka istorijskog lidera Kubanske Revolucije Fidela Kastra Rusa, ponavljamo naše uverenje da će  Kuba izdržati i ostati i dalje verna legatu ovih dveju svetskih ikona i potvrdjujemo našu solidarnu obavezu u borbi za svet mira, pravde i dostojanstva.
Share on Facebook Share on Twitter Share on Google Bookmarks