Powered by VipTek

Ускоро конкретан план сарадње са Кубом

Do kraja godine plan konkretne saradnje sa Kubom u oblasti zdravstva i razmene stručnjaka, najavila ministarka Slavica Đukić Dejanović, koja je u poseti toj zemlji.


Ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović najavila je da će do kraja godine radne grupe Srbije i Kube napraviti vrlo konkretan plan saradnje i razmene stručnjaka.
Đukić Dejanović, koja boravi u radnoj poseti Kubi, u izjavi Tanjugu navela je da je razgovarala sa kubanskim ministrom zdravlja Robertom Moralesom Ohedom i da je imala priliku da vidi kako izgleda visoka naučno-istraživačka delatnost u oblasti zdravstva u toj zemlji.


"Dogovorili smo da do kraja godine naše radne grupe, u međusobnoj korespondenciji, naprave vrlo konkretan plan saradnje, razmene stručnjaka i plan mogućnosti da njihova medicina bude pristupačnija nama, a naši protokoli i naučno istraživačke aktivnosti njima", rekla je Đukić Dejanović, koja će predvoditi radnu grupu Srbije.


Od toga bi, dodala je ministarka zdravlja, korist pre svega trebalo da imaju građani Srbije koji su se prilično mučili da dođu do određenih kubanskih lekova koji popravljaju imunitet, brže zarastanje rana i leče neka druga stanja.


"Naravno, sve to treba da bude u skladu sa našim zakonodavstvom u protokolima i procedurama koje ćemo realizovati", rekla je Đukić Dejanović.


Ona je dodala da je obišla dve vrlo značajne zdravstvene institucije od kojih se jedna bavi molekularnom imunologijom, a druga biotehnologijama, a da su rezultat istraživanja tih stručnjaka takozvane nove vakcine, odnosno lekovi koji popravljaju imunitet i brže zarastanje rana.


Ministarka zdravlja je imala prilike i da vidi kako na pacijentima izgledaju efekti naučno-istraživačkog rada navedenih institucija.


Tokom dana, Đukić Dejanović će posetiti Udruženje kubanskih lekara, a sa njima će razgovarati o mogućnosti njihove saradnje sa Srpskim lekarskim društvom.


"Mislim da će to biti veoma korisno, jer je tradicionalna kubanska medicina nama samo teorijski poznata i nemamo uvid u to na koji način realizuju određene programe te medicine i koliko je ona zaista komplementarna sa klasičnom zapadnom medicinom, a može biti korisna i našim građanima", rekla je Đukić Dejanović.


Đukić Dejanović započela je u sredu trodnevnu posetu Kubi, na poziv kubanskog ministra zdravlja Roberta Moralesa Oheda.


http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/125/Dru%C5%A1tvo/1390902/Uskoro+konkretan+plan+saradnje+sa+Kubom+.html

Share on Facebook Share on Twitter Share on Google Bookmarks
Naslovna Kontakt Dokumenta društva Obaveštenja Galerija Aktivnosti društva  Korisni linkovi Ambasada Kube Eurocuba