Powered by VipTek
Share on Facebook Share on Twitter Share on Google Bookmarks

U knjizi Stefena Kimbera “Šta leži pod vodom”

Po V. T. VitniIzdavanje knjige Setefena Kimbera “Šta Leži pod vodom” koja govori o kubanskim antiteroristima koji su izdržavali divlje ekstravagantne uslove u američkim zatvorima, veoma je značajan događaj. Knjiga se prvo pojavila u elektronskom izdanju, i ovo je prva knjiga koja govori o Petorici Kubanaca da je objavljena u celosti. Oni su uhapšeni 12. septembra 1998, i osnovan je pokret svetskih razmera za njihovo oslobođenje. Mnogi ih vide kao političke zatvorenike.


U knjizi je na sveobuhvatan i ubedljiv način objašnjeno kako su Herardo Ernandez, Antonio Gerero, Ramon Labanjino, Fernando Gonzales i Rene Gonzales uhapšeni, odgovarali pred sudom i zatvoreni. Propraćenost crta pristrasnosti i legalnih propusta u njihovom gonjenju i na suđenju, adekvatna je, ali manje detaljna. Kimber posvećuje više pažnje događajima i osobama koji se direktno tiču Petorice nego ranim kubanskim antiterorističkim napadima i revoluciji.


Kimber, profesor novinarstva (na kanadskom Univerzitetu King Koledž u Halifaksu, Nova Škotska) zasnovao je svoju priču na osnovu saznanja iz floridskih, centralno- američkih i kubanskih medija i preko 20 000 pročitanih sudskih transkripata. Intervjuisao je zvaničnike i druge kontakte na Floridi, Kubi i na drugim mestima, a takođe i članove porodica Petorice, kao i same zatvorenike, putem prepiske. Autor je jasan i tečan u naraciji, lako drži našu pažnju, i radnja je čak i uzbudljiva što je dodatni plus. Svaka preporuka za ovu knjigu.


Kimber započinje priču priznanjem da nije bio ekspert ovog slučaja na početku. Namera mu je bila da napiše roman u kom će spomenuti Kubu. Onda mu je njegov prijatelj Kubanac, politički i intelektualni stručnjak , rekao da ništa ne može zaista biti rešeno između Vašingtona i Havane dok se oni (Petorica) ne budu vratili na Kubu. Stoga, umesto da napiše roman, Kimber je počeo da radi na priči za koju je shvatio da je od velike važnosti i koju je bilo potrebno ispričati onima koji još ne znaju koje su verzije i kojih priča zaista istinite.


Otkrivanje Kimberovog izveštaja služi da se istakne komplikovana veza iskustava zatvorenika i njihovog slučaja sa različitim vrstama severnoamaričkih aparata postavljenih sa ciljem da ponište Kubansku revoluciju. Neumitno i neprekidno severnoameričko neprijateljstvo postavlja scenu za obmanjivanje javnosti, kontradikcije, intrige, dvosmislenosti i čudne obrte. Po Kimberu „Ništa nije onako kako izgleda“.


Na primer , kubanska " Vasp Mreža " uključivala je najmanje 22 agenata , a ne samo Petoricu Kubanaca , kao što se često pretpostavljalo. Agenti su bili postavljeni po SAD, počev od Floride. Neki od njih uhapšenih 1998.godine priznali su krivicu i odslužili su samo kratke kazne. Kubanski agenti radili su kao doušnici FBI. Daleko od pukog praćenja isključivo privatnih paravojnih grupa, kao što mnogi pretpostavljaju , jedan od Petorice Kubanaca okupio je neklasificirane umove iz američke vojne baze. Godinama je FBI pratio kretanja , kontakte i saradnju Petorice i drugih agenata. Kubansko- američka nacionalna fondacija (KANF), miljenica američkih predsednika, iako se izjašnjavala kao nenasilna, radila je u paravojnom krilu. Čak i Majami Herald, koji su aktivsti za solidarnost sa Kubom kritikovali, kupi bodove preko svog reportera Huana Tamaja, koji je povezao bombaške napade na hotel Havana sa Luisom Posadom- kubanskim teroristom u egzilu.


Knjiga svedoči o poteškoćama koje su ih zadesile pri prikupljanju podataka u situaciji koja samo što nije bila otvoreni rat SAD ka Kubi. Kubanski agenti bili su dobro pripremljeni, i starešine u Havani su ih pažljivo nadgledale. “Fragmentarno” najčešće nisu bili u stanju da identifikuju kolege agente u SAD. Oslanjali su se na napredna tehnička znanja, podršku voljenih, neustrašivost, svoju sopstvenu snalažljivost, sluh za predosećanje opasnih situacija i predan i težak rad.


Kimberova knjiga “Šta leži pod vodom” ima predispozicije da pokrene nov način razmišljanja o slučaju Petorice. Informacije koje nudi stil knjige baziran na činjenicama treba da ubedi čitaoce, čini se, da posmatraju sudbinu zatvorenika ne samo kao neku vrstu moralne pouke, već kao preteranu reakciju SAD, revolucionarne vrline i patnje zatvorenika. Knjiga će ih ohrabriti umesto da razvije odgovor baziran na širem kontestu generalizovanog maltretiranja Kube od strane SAD. Knjiga će možda to postići, a možda i ne, ali u svakom slučaju predstavlja bazično štivo za mlađe ili starije koji se bave slučajem Petorice.


Knjiga vrši apel kroz neobično portretisanje likova, sa tako neobičnim namenama  da skoro da prkosi uverenjima. Uključije sledeće: Kubanski agent Persi Avarado Godoj, KANF- dugogodišnji infiltrator; teroristi Orlando Boš i Luis Posada; oportunistička braća za spasenje lidera Hosea Basulta; i čak dobitnik Nobelove nagrade Gabrijel Garsija Markez, prenosilac poruka Klintonovoj Beloj kući. Tu je i upadljivi Wasp- agent, pilot, neverni suprug i FBI doušnik Huan Pablo Roke, koji se vratio na Kubu; osnivač KANF- a i Majami titan Horhe Mas Kanosa; i ne i poslednji Francisko Avila Azkuj. Da je FBI doušnik, kubanski špijun tokom 13 godina i šef Majami Alfa 66- privatne vojne formacije bilo je nesvakidašnje, čak i u okruženju gde su bili dvostruki agenti, i bez sumnje jesu, rutinski.


Knjiga govori o tragičnoj sudbini Petorice. Ali takođe postoji nada da se preusmeri energija aktivista koji zahtevaju pravdu da se udruže ili prespoje radi organizovanja potrebne borbe. Njihov zadatak jeste da preuzmu viševekovnu američku kampanju da nametnu svoju dominaciju na Karibima. Trenutno je cilj da se stavi kraj na ekonomsku blokadu SAD i na kampanju unutrašnje subverzije i međunarodne izolacije, i, svakako, da se oslobode Petorica Kubanaca.


V. T. Vitni Jr je penzionisani pedijatar i politički novinar i živi u Mejnu


Izvor: CounterPunch

Prevela, Ana Kratovac

U knjizi Stefena Kimbera “Šta leži pod vodom” 2013 The Real Story of the Cuban Five 2013
Naslovna Kontakt Dokumenta društva Obaveštenja Galerija Aktivnosti društva  Korisni linkovi Ambasada Kube Eurocuba