Naslovna Kontakt Dokumenta društva Obaveštenja Galerija Aktivnosti drustva Korisni linkovi Ambasada Kube Eurocuba

Srbi odali počast Fidelu Kastru

 Beograd, 2. decembar 2017. (PL) Planetarne dimenzije revolucionarnog života I dela Fidela Kastra činile su okosnicu omaža koji su Srbi danas priredili povodom prve godišnjice njegovog fizičkog odlaska

Narodni poslanici, političari, intelektualci, umetnici i brojna publika došli su u najvećem broju na obeležavanje godišnjice u prostorije centralne gradske opštine Zvezdara, priredjene od strane organizacija solidarnosti i prijateljstva sa Kubom, Venecuelom, Latinskom Amerikom i Karibima.

Predrag Vejnović, prvi potpredsednik GO Socijalističke partije Srbije i zamenik predsednika GO Zvezdara je održao govor u slavu istorijskom lideru kubanske Revolucije od iskrcavanja jahte Granma 1956. godine na danasnji dan, pa sve do pobede 1. januara 1959. godine i upravljanja sudbinom zemlje pola veka.

Istakao je njegov nepokolebljiv način razmišljanja večnog pobednika, čvrstu odbranu koja se ogleda u integritetu i nezavisnosti Kube, njegovu ubedjenost u ostvarenje internacionalizma, čak i uz pomoć oružja, ako je to bilo potrebno, kao u Angoli i Etiopiji.

Po njegovom mišljenju, Fidel Kastro nije pogrešio što se izborio za postojanje samo jedne partije da ujedini zemlju oko jednog projekta, kako je započeo apostol Hose Marti i fizički otišao 25. novembra prošle godine, tako kako je I iveo: nepobediv i sa uverenjem da se opredeli – socijalizam ili smrt.

Čuvena dramska umetinica Jelena Žigon je recitovala pesmu Fidel, koja je izmamila jake aplauze, dok je njena ćerka Ivana, takodje istaknuta pozirišna glumica, opisala svoj susret sa kubanskim liderom 2003. godine. Ona je recitovala pesmu, nedavno napisanu, mešavinu stihova na srpskom i španskom jeziku i tako se pridružila se majci čitajući Fidelove misli.

Književnica Dragoslava Koprivica, autor knjige Besmrtni Fidel i srpski rod, govorila je o svojim istraživanjima da je napiše i ubedjenju da je taj čovek bio izabran da ispuni misiju, koju je realizovao posvećeno i časno.

Takodje su učestvovali narodni poslanik Djordje Komlenski, profesorka univerziteta dr. Ljiljana Bogoeva Sedlar, zamenik predsednika Društva srpsko- kubanskog prijateljstva, Sveto Dobrijević a profesorka i istaknuta violinistkinja Tatjana Olujić je izvela nekoliko dela.

Dogadjaju su prisustvovali nedavno imenovani ambasador Kube u Srbiji, Gustavo Trista, Dr. Dia Nadir de El Andari, ambasadorka Venecuele, službenici obe misije i grupa Kubanaca koji žive u zemlji. Sećanje je završeno projekcijom filma koji je emitovan uz muzičku podlogu pesme S Fidelom na konju kompozitora Raula Toresa.

 


http://www.prensa-latina.cu/index.php?o=rn&id=135942&SEO=rinden-los-serbios-homenaje-a-fidel-castro-foto

SEĆANJE NA FIDELA 02.12.2017 Prensa Latina Casa  2017 Srbi odali počast Fidelu Kastru 2017
Share on Facebook Share on Twitter Share on Google Bookmarks