Powered by VipTek

Шест деценија револуције на Куби

На Куби прослављено шест деценија од напада Фидела Кастра на касарну Монкада, што се сматра почетком кубанске револуције. Пријатељи Кубе изразили солидарност, показали противљење "америчком империјализму", као и ембаргу који је Вашингтон увео Куби пре 51 годину.


Хиљаде људи присуствовале су церемонији којом је Куба обележила 60 година од неуспелог напада Фидела Кастра на касарну Монкада, што се сматра почетком кубанске револуције. Раул Кастро је одржао говор испред барака у Сантјагу, на којима се још виде рупе од метака из тог времена.На згради је био окачен огромни транспарент, са сликом Фидела Кастра, који држи уздигнуту песницу.


Раул Кастро, Фиделов млађи брат, који је власт у земљи преузео 2006. године и од тад спровео низ социјалних и економских реформи, обратио се окупљенима, а на скупу су говорили и лидери земаља пријатеља Кубе - председник Венецуеле Николас Мадуро, Боливије Ево Моралес, Уругваја Хосе Мухика и Никарагве Данијел Ортега.


Фидел Кастро се није појавио на скупу. Он се због болести повукао пре седам година и од тада се веома ретко појављивао у јавности.


У својим говорима, лидери других земаља изразили су солидарност према Куби, показали противљење америчком, како су рекли, империјализму, као и ембаргу који је Вашингтон увео Куби пре 51 годину.


Они су, такође, одали пошту покојном председнику Венецуеле Угу Чавесу и сагласили се да је кубанска револуција покренула побуне и у њиховим земљама, пренеле су агенције.


"Барјак побуне из Монкаде и даље се вије", рекао је Мадуро, док је Ортега оценио да су "Куба, Фидел, Раул, кубанска револуција, инспирисали народ... да шири неугасиви пламен револуције".


"Ово је била револуција достојанства, самопоштовања народа Јужне Америке. Пружила нам је сан", оценио је Мухика.l

Share on Facebook Share on Twitter Share on Google Bookmarks
Naslovna Kontakt Dokumenta društva Obaveštenja Galerija Aktivnosti društva  Korisni linkovi Ambasada Kube Eurocuba