Share on Facebook Share on Twitter Share on Google Bookmarks
Saul Landauov 2013 Saul Landauov 2013

Internacionalni komitet za oslobođenje Petorice Kubanaca


Saul Landauov jedinstveni doprinos borbi za oslobođenje Petorice Kubanaca


Duboko nas je potresla današnja vest o smrti Saula Landaua. On nije bio samo čuveni severnoamerički intelektuac i filmski reditelj, već i iskreno posvećeni prijatelj Kube i Petorice Kubanaca.


U nedogled bi se moglo pisati o Saulovim životnim dostignućima, ali za nas je naročitno značajno njegovo zalaganje i podrška u okviru pokreta za oslobođenje Petorice Kubanaca tokom proteklih nekoliko godina čime je doveo do izuzetnog pomaka u radu na aktivnostima za njihovo oslobođenje.


Saulov briljantni um stalno izmišljaše nove koncepte koje je iznosio sa snažnom i strastvenom sigurnošću.   Ovo je ono čime je Saul doprieno borbi za oslobođeje Petorice. Saul je postao izvor referenci dopiranjem do ličnosti, glumaca, bivših zvaničnika i drugih. Njegov smisao za humor, ironiju ogleda se u brojnim kratkometražnim filmovima koje je snimao sa Denijem Gloverom.


Saulova posvećenost bormi protiv nepavde načinjene Petorici Kubanaca počinje 2009. godine kada je telefonom odradio interviju sa Herardom Ernandezom u KPZ-u Viktorvil. Iz dugog intervijua Saul je izdvojio najbitnije činjenice i sačinio smisleni članak iz tri dela u kome je objasnio Herardovu ulogu i razloge Petorice kubanaca zbog kojih su došli u SAD da nadziru aktivnosti anti- kubanskih terorističkih grupa u Majamiju.  Serija je prikazana u Progreso Vikendom i podržana je od strane drugih progresivnih medija. Saulov interes za slučaj nije bio samo profesionalne prirode, već je više razvijan iz izuzetnog prijeteljstva sa Herardom. Početkom avgusta 2010, Sol i Deni Glover posetili su Herarda u zatvoru u 10 različitih prilika, uključujući i njihovu poslednju posetu u jauaru ove godine


Posle svake posete pisao bi smisleni članak pronalazeći nešto novo i posebno da ispriča o zatvoru gde sve uobičava da ostaje monotono isto. Tokom poslednjih nedelja Saulove bolesti, Herardo je bio u mogućnosti da priča sa njim više puta. Kako Herardo kaže, Saul mu je priznao da umire, ali i dalje je pričao o novim idejama koje je imao u cilju oslobođenja Petorice. Kao odgovor na to, Herardo je Saulu napisao dirljivo pismo naslovljeno „Jedino je to put, Saule, ostalo je neistina“.


Jedan od Saulovih trajnih doprinosa Petorici Kubanaca jeste dokumentarac Da li će molim vas ustati pravi teroristi.  Ovaj film objašnjava više od pola veka dugo otvoreno neprijateljstvo SAD prema Kubi i zašto je bilo neophodno da Petorica Kubanaca dođu u SAD da bi odbranili svoju domovinu. Ovaj film postao je snažno oružije kubanskog pokreta solidarnosti i viđen je u SAD i širom sveta. Saul je omogućio prvih „Pet dana za Petoricu Kubanaca“ u Vašingtonu, 2012. Izvinio se što nije mogao da bude sa nama ove godine u vreme održavanja drigih „Pet dana za Petoricu Kubanaca“.


Svi mi koji smo imali čast i zadovoljstvo da radimo sa Saulom, pamtićemo ga kao iskrenog prijatelja koji je znao da pretvori svoje misli u kreativna sredstva za borbu. Najveće razočaranje za Saula u njegovim poslednjim danima bilo je što nije mogao više da radi za Petoricu.


Iako neće moći da bude fizički prisutan kada se Petorica Kubanaca vrate u svoju domovinu, njegovi trajni doprinosi zaueće posebno mesto u istoriji ove uge borbe.


Saul Landau, dragi prijatelju, nedostajaćeš nam!

Do pobede, zauvek!


 

Internacionalni komitet za oslobođenje Petorice Kubanaca

10. septembar 2013.

Naslovna Kontakt Dokumenta društva Obaveštenja Galerija Aktivnosti drustva Korisni linkovi Ambasada Kube Eurocuba