Powered by VipTek
Share on Facebook Share on Twitter Share on Google Bookmarks


30. маја, амерички Стејт департмент поновиo je нeосновану оптужбу да је Куба "држава-спонзор међународног тероризма."

Још једном, ова срамна одлука свесно је учињена без истинитих основа, игноришући широки консензус и изричити захтев из многих сектора америчког друштва и међународне заједнице, за окончање ове неправде.

Једини циљ ове дискредитоване објаве против Кубе је да покуша да оправда одржавање блокаде, и неуспелу распрострањену политику осуде. То је такође покушај да се удовољи анти-Кубанској групи чији се број непрестано смањује, а која очајнички тежи истицању политике која више нема никаквог основа, а није ни у националном интересу Сједињених Држава, нити већине становништва и кубанских емиграната са пребивалиштем у тој држави.

Влада САД инсистира на одржавању овог акта и једностраног означења, упркос потпуном колапсу смешних оптужби и слабих аргумената који се традиционално користе у последњих неколико година као изговор за то, као што је присуство бегунаца од правде и правног система САД-а на територији Куби, од којих ниједан није уствари био оптужен за тероризам. Такође се наводи да је Куба преварила баскијске припаднике ЕТА-е, игноришући чињеницу да је ово одговор на захтев влада које су укључене. Такође се истиче да припадници колумбијског герилског покрета живе у земљи-апсурдне оптужбе с обзиром на то да је од 2011. Куба била спонзор мировног процеса у Колумбији.

Кубанска територија никада није била и никада неће бити искоришћена као скровиште за терористе било ког порекла, као ни за организацију, финансирање и извршење терористичких аката против било које земље у свету, укључујући и САД. Кубанска влада недвосмислено одбацује и осуђује сваки терористички акт, било где, под било којим условима и који год наводни мотив може бити.

Насупрот овоме, влада САД користи државни тероризам као оружје против држава које се боре за своје интересе, изазивајући смрт међу цивилним становништвом. Она користи авионе за извршење вансудске егзекуције наводних терориста, укључујући грађане САД-а, што доводи до смрти стотине невиних цивила.

Историјски гледано, САД су биле уточиште самопризнатих терориста и убица кубанског порекла, и до данас, крију Луис Посада Карилеса, творца првог дела тероризма почињеног у цивилном ваздухопловству у Западној Хемисфери, који је изазвао експлозију на Cubana de Aviación авиону у близини обале Барбадоса 6. октобра 1976., и усмртио својих 73 путника, укључујући и национални тим младих у мачевању. Док Посада живи на слободи и у миру у Мајамију, Херардо Ернандес, Рамон Лабанино, Антонио Гуерреро и Фернандо Гонзалес остају неправедно затворени за борбу против тероризма у САД, оптужени за злочине које нису починили.

Годинама Куба  трпи последице терористичких аката организованих, финансираних и почињених са територије САД-а, са 3.478 погинулих и 2.099 оних који су остали са инвалидитетом. Кубанска влада не даје влади САД-а ни најмањи морални ауторитет да суди.

Године 2002., Влада Кубе предложила је свом америчком колеги усвајање билатералног споразума о супротстављању тероризму, понуда је понављена у 2012. години, али још увек није добијен никакав одговор.

Министарство спољних послова оштро одбацује коришћење у политичке сврхе овако осетљивих проблема као што је међународни тероризам, и захтева крај овог срамног прозивања и вређања кубанског народа, уз једини циљ да покуша да оправда застарелу и сурову блокаду Кубе, а то је оно што дискредитује саме Сједињене Америчке Државе.

Хавана, 30. мај 2013.

 Саопштење из Министарства спољних послова

 Saopštenje iz Ministarstva spoljnih poslova 2013 Statement from the Ministry of Foreign Affairs 2013
Naslovna Kontakt Dokumenta društva Obaveštenja Galerija Aktivnosti društva  Korisni linkovi Ambasada Kube Eurocuba