Powered by VipTek

Pretstavljen Organizacioni Komitet III Svetskog samita solidarnosti sa Kubom

Piše: Ilijana Garsija Hiraldino – Fotografije: Orlando Perera (Uvek sa Kubom)


Kenija Serano, predsednica Kubanskog Instituta za prijateljstvo medju narodima (ICAP), pretstavila je Organizacioni Komitet III Svetskog samita solidarnosti sa Kubom,  predvidjen za period od 27. do 31.oktobra 2014. u Havani, za čiji proces pripremanja je pozvano 80 organizacija, institucija i organa na Ostrvu.

Činu, kojim je ozvaničen početak rada u pogledu foruma, prisustvovali su Hose Ramon Balager Kabrera, član Sekretarijata Centralnog Komiteta Komunističke partije Kube, Aleidita, ćerka Herojskog ratnika Ernesta Če Gevare, Elizabet Palmeiro, supruga Ramona Labanjina, jednog od Petorice heroja zatočenih u SAD i ličnosti iz političkog, društvenog i kulturnog života zemlje.

Samit će biti tribina da se proprate ciljevi za koje se bore naša braća u svetu. Otvoreni smo za predloge da bismo obogatili pripremni posao, izjavila je predsednica ICAP-a pred pretstavnicima kubanskih organa i organizacija i društava prijateljstva Kube sa ostalim narodima.

Sa zadovoljstvom je objavila da samit već ima svog prvog potvrdjenog delegata: predsednika osnivača Namibije, Sam Nujoma, koji je poslao saopštenje kako bi potvrdio svoje prisustvo na samitu, čije sazivanje je bilo poznato prošlog decembra tokom VIII Medjunarodne konferencije za slobodu Petorice i protiv terorizma, održanog u Olginu.

Drugarica Serano je istakla da su „Marti i Fidel stubovi ideja koje branimo“ i podsetila na oduševljenje koje je izazvalo prisustvo Vrhovnog Komandanta na nedavnom konstituisanju nove skupštine kubanskog Parlamenta, „bila je to poruka snage Revolucije“, naglasila je.

III Samit je nastavak dva prethodna i namera da se pozivom dodje do organizacija solidarnosti sa Kubom i svih prijatelja Ostrva koji imaju želju da dodju na sastanak, koji će biti, kako je rekla, prostor za gradjenje inicijativa što će doprineti još većem udaljavanju propalog pokušaja neprijatelja Revolucije da izoluju Kubu.

Tom prilikom privuklo je pažnju   priključenje   Mreže u odbrani čovečanstva, Kubanske lige, radi upućivanja poziva, u kome se Kuba pojavljuje u svom položaju afroazijske, latinoameričke i karipske zemlje i preneto je da se pokaže napredak projekta programa samita.

Biće održane konferencije za ove aktuelne nacionalne teme, za koje su se još više zainteresovale hiljade posetilaca koji su bili na Kubi svake godine preko ICAP-a, kao aktuelizovanje ekonomskog modela, spoljna politika Revolucije i latinoamerička itegracija i suverenost.

Medju radionicama pojavljuju  se Hose Marti i integracija i društvene mreže protiv dezinformisanosti, u medjuvremenu će se  sazvati pet regionalnih susreta i uvrstiće se u program X Konferencija za slobodu Petorice i protiv terorizma. 28. oktobra će se dati omaž legendarnom Komandantu Kamilu Sijenfuegosu.

Kenija Serano je pretstavila one koji će biti na čelu Organizacionog Komiteta III Svetskog Samita Solidarnosti sa Kubom i pozvala je Elija Gamesa, prvog zamenika predsednika ICAP-a, kao koordinatora odbora vezanih za politiku, informisanje, smeštaj, prevoz, akreditaciju, kulturu, bezbednost, logističko osiguranje i ekonomiju i finansije.

O ovoj poslednjoj temi rekla je da će se raditi na planiranju  osvarenja da se ovaj dogadjaj samo-podrži ekonomski a čija izreka je Jedinstvo, Solidarnost, Integracija i Mir.

U nastavku je izražena poptpuna podrška radu na pokretanju i pripremama samita pretstavnika različitih organa i organizacija poput Središta radnika Kube, Saveza kubanskih žena, Kontinentalne Latinoameričke Organizacije studenata (OCLAE), Memorijalnog centra Martin Luter King, Saveta crkava, Kubanskog pokreta za mir i suverenost naroda, Kubanske lige na mreži u odbrani čovečanstva i Univerzitetske mreže za slobodu Petorice.

U ime porodica Petorice, Elizabet Palmeiro je istakla da se nalazimo u jednom trenutku izuzetno važnom za borbu za slobodu Heroja i izrazila je veliku želju da zahtev za slobodu za Herarda, Ramona, Antonija, Renea i Fernanda ne bude tema samita jer će se oni tada već naći na Kubi i u tom kontekstu će moći da se zahvale na svoj solidarnosti dobijenoj od tolikih prijatelja u svetu.

Tom prilikom je obeleženo emotivno sećanje na Serhija Korijerija, izuzetnog revolucionarnog glumca koji je bio predsednik ICAP-a, rodjenog 2. marta 1939. godine, a koji je preminuo 29. februara 2008. godine u 69-oj godini.


Share on FacebookShare on TwitterShare on Google Bookmarks
NaslovnaKontaktDokumenta društvaObaveštenjaGalerijaAktivnosti društva Korisni linkoviAmbasada KubeEurocuba