Powered by VipTek
Share on Facebook Share on Twitter Share on Google BookmarksPreminula je naša draga Berni - borac za prava i slobodu Kube i Petorice Kubanaca!


Danas smo iz Irske priminli tužnu vest da nas je drugarica Berni Dvajer napustila posle duge i teške bolesti. Njen odlazak ostavio je ogromnu prazninu, ali Berni će uvek biti u našim srcima. Naše iskreno saučešće njenoj porodici i prijateljima.


Berni je bila novinarka, filmski producent, neumorni branilac Kube i borac za pravdu za Petoricu Kubanaca, političkih zatvorenika SAD-a jer su osudili terorizam protiv Kube.


Berni se dugi niz godina u svojoj rodnoj Irskoj aktivno zalagala za solidarnost sa Kubom. S kraja devedesetih godina prošlog veka počela je da živi na Kubi gde je radila kao novinarka za Radio Havana i kao izvršni producent dodele nagrada. U svojim prvim dokumentarnim filmovima povezala je odnose između dve ostrvske zemlje, Kube i Irske, kao na primer u filmu o Če Gevari i njegovom irskom poreklu, „Če: irsko nasleđe“.Porodica njegove bake po ocu emigrirala je iz Irske u Argentinu za vreme gladnih godina u Irskoj sredinom 19.veka.


Berni se rano posvetila slučaju Petorice Kubanaca i od kada su zatočeni 1998. godine borila se da se obelodani prava svrha njihovog delanja. Petorica Kubanaca zalagali su se protiv terorističkih akcija ka Kubi, infiltrirajući se u grupe izbeglih Kubanaca desničara iz Majamija i informišući Kubu o njihovim akcijama. Berni je izjavila u jednom intervijuu 2012. godine: „Vlada SAD je učinila veoma malo protiv teroritičkih akcija koje su organizovane i u nekim slučajevima čak finansirane od strane CIA-e. Petorica Kubanaca su se infiltrirali da bi davali informacije o ovim aktivnostima“. Petorica Kubanaca su stoga sprovodili misiju protiv terorizma i to je takođe bilo ime jednog od filmova (Antiteroristička misija) koji je napravila sa drugom Robertom Ruizom Rebom 2004. godine.


„Antiteroristička  misija: Slučaj petorice Kubanaca“ dobio je brojne nagrade i posebne pohvale. Berni je obišla Severnu Ameriku i Evropu da bi predstavila film i založila se za oslobođenje Petorice Kubanaca. Mnogi članovi porodica Petorice Kubanaca učestvuju u filmu i Berni je sa njima ostvarila čvrste prijateljske veze. Čuveni bivši agent CIA-e Filip Age, koji je preminuo 2008. godine, takođe učestvuje i svedoči o teroru koji su SAD sprovele protiv Kube.


 


Berni je 2008. godine dobila Medalju prijateljstva sa Kubom za njenu dugogodišnju odanost Kubi i njeno zalaganje za pravdu za Petoricu Kubanaca.


Godine 2010. u javnost je izašao Bernin film koji prikazuje kako dela „diplomatija“ SAD na Kubi. „Dan kad je diplomatija umrla“ govori o tome kako su SAD posredstvom svojih diplomata iz američke sekcije za zaštitu interesa u Havani potplaćivali i usmeravali određen broj ljudi na Kubi koji su se predstavljali kao nezavisni novinari. Putem nekoliko intervijua, Berni je obelodanila ove bestidne akcije, koje su za cilj imale da sruše sociajlistički režim koji je Kuba oformila nakon revolucije 1959. Berni je takođe pokazala izuzetan rad kao agent tajnih kubanskih službi  u infiltriranju i otkrivanju tzv. desendenata , izbegavajući atentate i  nasilje.


Berni Dvajer ima mnogo prijatelja na Kubi i u Švedskoj i u mnogim drugim zemljama.


 


Berni, odajemo počast tvojoj ličnosti i tvom radu, i želimo da nastavimo tvojim stopama u borbi koju si sprovoila čitav svoj život.


 


Švedska, Sreda, 10. jula 2013.


 


Društvo srpsko- švedskog prijateljstva za oslobođenje Petorice Kubanaca

Ha fallecido nuestra querida Bernie - ¡una luchadora en defensa de Cuba y por la libertad de los Cinco! 2013 Preminula je naša draga Berni - borac za prava i slobodu Kube i Petorice Kubanaca! 2013 Our beloved Bernie has passed away - Fighter for Cuba and for freedom for the Five 2013
Naslovna Kontakt Dokumenta društva Obaveštenja Galerija Aktivnosti društva  Korisni linkovi Ambasada Kube Eurocuba