Powered by VipTek
Share on Facebook Share on Twitter Share on Google Bookmarks

Saradnja sa Kubom


Predsednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović i ambasadorka Kube Mercedes Martinez Valdes zajednički su ocenili da je proširenje okvira ukupne saradnje Srbije i Kube moguće u nekoliko oblasti i da je od najvećeg interesa saradnja na polju medicine, u kojem je Kuba jedan od svetskih lidera i za koju u srpskoj javnosti postoji veliki interes.


Valdes je, kako je saopšteno iz Kabineta predsednika Narodne skupštine, posebno ocenila da Kuba i Srbija imaju značajan potencijal za parlamentarnu saradnju.

Ambasadorka je izrazila interes da se ta saradnja pojača u značajnijem obimu i naglasila da postoji i prostor za saradnju u okviru i kapacitetu međunarodnih organizacija i foruma u kojima Srbija i Kuba učestvuju.

Parlament ima značajnu ulogu u zbližavanju dva naroda, navela je Valdes i podsetila da je u prethodnom sazivu Narodne skupštine grupu prijateljstva sa Kubom predvodio upravo aktuelni predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

Martinez Valdes je iskazala interes da se u skupštini Srbije u novom sazivu formira grupa prijateljstva, izrazivši očekivanje da će njeno formiranje pomoći da se proširi ukupni okvir saradnje dve zemlje.

Tokom razgovora u Domu Narodne skupštine upoznala je Stefanovića sa aktuelnim političkim trenutkom na Kubi, imajući u vidu činjenicu da je u toj zemlji započeo predizborni proces, kao i sa ekonomskim reformama na Kubi.

Ambasadorka je uputila poziv predsedniku parlamenta da poseti Kubu, što je on, kako je navedeno, i prihvatio zahvaljujući se na čestitkama koje su mu upućene, kao i na iscrpnim informacijama o zemlji za koju nas, ocenio je, "veže iskreno prijateljstvo".

Stefanović je zahvalio na podršci koju Kuba pruža Srbiji u očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta na celoj teritoriji i najavio za polovinu oktobra, kako je procenio, formiranje grupe prijateljstva sa Kubom u Narodnoj skupštini.

 

Sreda, 12. septembar 2012.

Predsednik Narodne skupštine razgovarao sa ambasadorom Kube u Srbiji

Nj. E. Marija Martinez Valdez, ambasador Kube je na očetku sastanka čestitala predsedniku Narodne skupštine Nebojši Stefanoviću na izboru, u ime predsednika parlamenta kubanske vlade i u svoje lično ime.

Ambasadorka Valdez je ocenila da Kuba i Srbija imaju značajan potencijal za parlamentarnu saradnju i izrazila interes da se ta saradnja pojača u značajnijem obimu. Ona je takođe naglasila da pstoji i prostor za saradnju u okviru i kapacitetu međunardnih organizacija i foruma u kojima Srbija i Kuba učestvuju.

Parlament, prema rečima ambasadorke Martinez ima značajnu ulogu u zbližavanju dva naroda, potsetivši da je u prethodnom sazivu Narodne skupštine grupu prijateljstva sa Kubom predvodio upravo aktuelni predsednik Srbije Tomislav Nikolić. Ambasadorska Martinez je iskazala interes da se u Parlamentu Srbije u novom sazivu formira grupa prijateljstva izazivši očekivanje da će njeno formiranje pomoći da se proširi ukupni okvir saradnje dve zemlje.

U otvorenom i srdačnom razgovoru ambasadorka Martinez upoznala je predsednika Narodne skupštine Stefanovića sa aktuelnim političkim trenutkom na Kubi, imajući u vidu činjenicu da je u toj zemlji započeo predizborni proces ali je upoznala svog domaćina i sa ekonomskim reformama na Kubi. Ona je uputila poziv predsedniku Narodne skupštine da poseti Kubu, što je on i prihvatio, zahvaljujući se na čestitkama koje su mu upućene, kao i na iscrpnim informacijama o zemlji za koju nas, kako je rekao, veže iskreno prijateljstvo.

Predsednik Stefanović se takođe zahvalio na podršci koju Kuba pruža Srbiji u očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta na celoj svojoj teritoriji i najavio za polovinu oktobra, kako je procenio, formiranje grupe prijateljstva sa Kubom u Narodnoj skupštini.

Zajednički je ocenjeno da je proširenje okvira ukupne saradnje dve zemlje moguće u nekoliko oblasti i pored velike geografske udaljenosti i prepreka među kojima je i višedecenijski embargo koji se sprovodi prema Kubi, ali da je među tačkama najvećeg interesa svakako saradnja na polju medicine u kojem je Kuba jedan od svetskih lidera i za koju u srpskoj javnosti postoji veliki interes.


 

Saradnja sa Kubom


FoNet | sreda, 12.09.2012. | 16:07


Predsednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović razgovarao je danas sa ambasadorkum Kube u Beogradu Marijom Martinez Valdez, koja ga je upoznala sa aktuelnim dešavanjima u svojoj zemlji, gde je počeo predizborni proces


Stefanović se zahvalio na podršci koju Kuba pruža Srbiji u očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta i najavio za polovinu oktobra, kako je procenio, formiranje grupe prijateljstva sa Kubom u parlamentu, saopšteno je iz Skupštine Srbije.


Zajednički je ocenjeno da je proširenje okvira ukupne saradnje dve zemlje moguće u nekoliko oblasti, i pored velike geografske udaljenosti i prepreka među kojima je i višedecenijski embargo koji se sprovodi prema Kubi.


Među tačkama najvećeg interesa je saradnja na polju medicine u kojem je Kuba jedan od svetskih lidera i za koju u srpskoj javnosti postoji veliki interes, navodi se u saopštenju.

Naslovna Kontakt Dokumenta društva Obaveštenja Galerija Aktivnosti društva  Korisni linkovi Ambasada Kube Eurocuba