Powered by VipTek

Посета кубанске делегације Бачка ПаланкаБачка Паланка,10.05.2012.- У склопу међународне сарадње коју организација остварује, данас је у посети Главном одбору "ПФ" боравила делегација Амбасаде Републике Кубе на челу са г. Паблом Ромером Карменатијем. Ово је прва таква посета представника Кубе и у складу са истом, разговарано је у начелу о низ питања интересантних за обе стране. Састанак су  пратили медији, а по завршетку уприличена је и конференција за новинаре. На предлог представника "Патриотског фронта" разматрана су питања сарадње у домену здравства, спорта, туризма, економије, размене искустава српских и кубанских ветеранских удружења, као и рада са младима.

У излагању кубанских гостију могло се чути доста нових сазнања, конкретно на пољу успешних решења социјалне заштите која се примењују у овој карипској земљи, али и о државној политици бриге о ратним ветеранима, инвалидима и њиховим породицама. Иако и сама, недовољно развијена, под вишегодишњим економским санкцијама, Куба има стабилан политичко-економски систем. Повезана регионалним споразумима о економској сарадњи обезбеђује све боље услове живота и већи стандард за своје становништво, а предности географске позиције омогућавају знатан прилив прихода од туризма, који постаје основна привредна грана те карипске државе


У разговору су дефинисана и нека основна питања могуће будуће сарадње "Патриотског фронта" и Амбасаде Кубе. Како је ова земља у светском врху на пољу медицине и образовања, договорени су контакти између наших и кубанских здравствених установа, учешће на семинарима или студијским путовањима, као и алтернативна могућност лечења наших ветрана у њиховим установама. Такође, усаглашени су ставови око даљег развоја традиционално добрих односа две земље и народа кроз покретање друштава српско-кубанског пријатељства. Прво такво, под називом "Либертад" са седиштем у Бачкој Паланци биће основано током јуна месеца, а затим ће се наставити са формирањем још неколико у подружницама које "ПФ" има у другим деловима Србије.

У будућим контактима "Патриотски фронт" ће своје ресурсе усмерити и на повезивање представника Амбасаде са локалним самоуправама, како би се сарадња продубила на нивоу институција Кубе и Србије.

На крају посете, гостима је домаћин поклонио графику са ликом кубанског револуционара Ернеста Че Геваре, што је примљено са одушевљењем. Графика је рад сликара аматера Вање Кнежевића, члана Генералне скупштине "ПФ".

 

Share on Facebook Share on Twitter Share on Google Bookmarks
Naslovna Kontakt Dokumenta društva Obaveštenja Galerija Aktivnosti društva  Korisni linkovi Ambasada Kube Eurocuba