Powered by VipTek

Poruka Fidela Kastra upućena Ugu Čavezu

Dragi Ugo,

 

raduje me da si mogao da se vratiš na parče američke zemlje koju toliko voliš, bratskom narodu koji te svesrdno podržava.

 

Da bi se ovaj cilj ostvario u proteklih 10 godina, dugom i žestokom periodu, bile su neophodne tvoja neprikosnovena fizička buntovnička snaga kao i svesrdna odanost lekara.

 

U potpunosti je opravdano spomenuti nenadmašnu istrajnost  članova tvoje porodice, drugova u vođenju revolucije, Bolivarskim oružanim snagama, koji su ponovo, okrepljeni tobom, izrazili snagu kao i simpatije prema iskrenim prijateljskim narodima širom sveta.

 

Poseban pomen zaslužuje ohrabrenje koje ti je venecuelanski narod podario svojim svakodnevnim dokazima, entuzijazmom i nepokolebivom podrškom. Od toga je zavisio i povratak u Venecuelu.

 

Iz ovih teških dana stradanja i žrtve ti si puno naučio o životu, Ugo. Sada, kada više nemamo privilegiju da svaki dan dobijamo poruke od tebe, vratićemo se komunikacionim metodama koje smo godinama koristili.

 

Uvek ćemo bez straha godinama, mesecima, danima i satima živeti za ravnopravnost među ljudima sa jasnom svešću da je nas samo zadesilo da živimo u kritičnoj epohi istorije čovečanstva. Naš narod, koji je i tvoj sopstveni će već sutra da sazna o tvome povratku.

 

Sve se moralo uraditi u najvećoj diskreciji kako se fašističkim grupama ne bi priuštila takva prilika da planiraju svoje cinične akcije protiv revolucionarnog bolivijskog procesa.

 

Kada je socijalistički blok propao i raspao se Sovjetski savez naumio je imperijalizam da svojim bodežom blokade u krvi uguši  kubansku revoluciju. Venecuela, mala zemlja u odnosu na izdeljenu Ameriku, bila je u poziciji da to spreči. Vreme mi ne dozvoljava da spominjem zemlje Antila, Srednje i Južne Amerike kojima je Venecuela dodatno, pored svojih socijalnih i ekonomskih planova, uspela da pomogne. Zato su svi iskreni ljudi sveta pratili vesti o zdravlju Čaveza.

 


Zauvek do pobede!

 


Fidel Kastro Ruz

17.02.2013.g.

 


Share on Facebook Share on Twitter Share on Google Bookmarks
Naslovna Kontakt Dokumenta društva Obaveštenja Galerija Aktivnosti društva  Korisni linkovi Ambasada Kube Eurocuba