Naslovna Kontakt Dokumenta društva Obaveštenja Galerija Aktivnosti drustva Korisni linkovi Ambasada Kube Eurocuba


Pismo solidarnosti sa EU  


Poštovana kancelarka Angela Merkel,

poštovani ministre spoljnih poslova Heiko Maas,

poštovani predsedniče Charles Michel,

poštovani predsedavajući Gordan Grlić Radman,

poštovani visoki predstavniče Josep Borrell Fontelles,

poštovani generalni sekretaru Jeppe Tranholm-Mikkelsen,

poštovana predsednice Ursula von der Leyen,


Pišemo da pozovemo Evropsku uniju da nastavi svoju politiku dobrodošlice u razvijanju pozitivnih i jakih odnosa sa Kubom, zasnovanih na međusobnom poštovanju i razumevanju.


U poslednje tri godine došlo je do značajne negativne promene u odnosu vlade SAD prema Kubi, što je uključivalo smanjenje diplomatskih odnosa, komunikacija i ukupnih odnosa dveju zemalja, a od nedavno čak i stavljanje Kube na spisak zemalja Stejt departmenta koje navodno ne sarađuju u potpunosti sa naporima SAD-a u borbi protiv terorizma. U isto vreme videli smo da SAD povećavaju upotrebu ekstrateritorijalnih zakona primenom naslova III i IV Helms-Burtonovog zakonodavstva koji negativno utiču na stotine preduzeća, banaka, pa čak i nevladinih organizacija u evropskim zemljama i širom sveta. Ova vrsta „politike straha“ potkopava slobodnu i poštenu trgovinu, krši međunarodno pravo i uništava solidarnost i mir.


U novembru 2019. godine, 28. godinu zaredom, Generalna skupština Ujedinjenih nacija glasala je 187-2-3, podržavajući rezoluciju kojom se poziva na okončanje američke blokade Kube. U isto vreme, Kubu su posetile brojne vodeće evropske političke ličnosti uz recipročne posete vodećih kubanskih političkih ličnosti Evropi. Ove događaje treba pozdraviti. Evropska unija ima pravo i sposobnost da igra nezavisnu ulogu u podsticanju praktičnog sprovođenja volje i želja naroda Evrope i da ojača multilateralizam.


Ponovo je došlo do napretka u odnosima između EU i Kube potpisivanjem Sporazuma o političkom dijalogu i saradnji u martu 2016. Nadamo se da će ovaj sporazum biti ispunjen naprednim aktivnostima i održivim projektima.


Sada postoje veoma vredni preduslovi za nemačko predsedavanje Savetom Evropske unije u periodu od 1. jula do 31. decembra 2020. godine. Fokus će naravno biti borba protiv pandemije Korone i njenih ogromnih negativnih efekata na naše društvo kao i na društva ostalih zemalja takođe. Ova važna namera može se i treba da bude iskorišćena za jačanje i poboljšanje odnosa između EU i Kube u oblasti zdravstva i medicinskih istraživanja i usluga. Kuba predvodi taj razvoj na mnogo načina, na primer kroz farmaceutska istraživanja, holistički i inkluzivni zdravstveni sistem i medicinski internacionalizam. Kuba je poslala Henry Reeve brigade u više od 20 zemalja, spasavajući mnoge živote i smanjujući patnju pacijenata. Kuba je slala brigade u evropske zemlje, poput Italije i Andore.


Kuba ovim aktivnostima pomaže jačanju multilateralizma i solidarnosti, pa čak i vladavinu zakona na međunarodnom planu. Stoga je skandal i sramota, što je istovremeno morala da se suoči sa povećanim jednostranim sankcijama i subverzijom od strane Trampove administracije i njenih agencija, koje su čak blokirale medicinske zalihe da dođu do Kube.


Drugi važan cilj novog predsedništva je borba protiv klimatskih promena i unapređenje globalnih klimatskih akcija u skladu sa Pariškim sporazumom. U tom pogledu Kuba je veoma napredna i nastavlja da ulaže napore za razvoj „održive i zelene“ ekonomije. Svi njeni napori tokom poslednjih decenija ilustruju neverovatno ambiciozan i napredan strateški program za sistemsku politiku zaštite klime. Nacionalni klimatski plan Kube „Tarea Vida“ (Program za život) počeo je u julu 2017. i sprovodi se širom Kube na svim nivoima.


Po našem mišljenju, za razvoj boljih odnosa između EU i Kube bilo bi presudno da Evropska unija ima jasan i nedvosmislen stav protiv kaznene i neodredive politike ugrađene u jednostrano američko zakonodavstvo za blokade Kube.


Stav EU trebalo bi da sadrži jasnu izjavu kojom se američka administracija obaveštava o namerama EU da snažno podrži prava država članica da trguju sa Kubom, bez pretnje novčanim kaznama naloženim od strane američke kancelarije za kontrolu stranih sredstava (OFAC). Nadalje, vjerujemo da bi EU trebala jasno podržati pravo na trgovinu s Kubom i odbiti da bilo koja kompanija iz EU plati bilo kakve novčane kazne koje bi OFAC mogao nastojati da im nametne za trgovanje s Kubom. Takve akcije bi pomogle u primeni „Uredbe Saveta (ES) br. 2271/96 od 22. novembra 1996.“. S tim u vezi, Evropska komisija trebalo bi da pozove Svetsku trgovinsku organizaciju da podigne optužnicu protiv američke vlade zbog kršenja međunarodnih trgovinskih zakona i principa. Takvom akcijom EU bi podržala mnoge druge zemlje, kompanije i organizacije, u njihovoj savršeno legalnoj želji da posluju s Kubom.


Takođe verujemo da je od najveće važnosti da EU ojača vladavinu zakona u međunarodnim odnosima. Stoga bi trebalo da prizna nezavisnost i suverenitet Kube, izjavivši svoju punu podršku potpunom i bezuslovnom povlačenju Sjedinjenih Američkih Država i njene vojske iz ilegalno okupiranog zaliva Guantanamo. EU bi trebala da podrži prava Kube i da zahteva potpuni povratak teritorije Kubi i odgovarajuću kompenzaciju za višedecenijsku okupaciju.


Mi smo široka i raznolika grupa organizacija sa sedištem u Evropi koje rade na razvijanju prijateljstva i solidarnosti između Kube i naših zemalja, kao i sa samom Evropskom unijom. Naše je mišljenje da Evropska unija ima važnu ulogu u razvijanju pozitivnih odnosa sa Kubom, zasnovanih na međusobnom poštovanju i razumevanju između suverenih naroda, a nadamo se da će vaše predsedništvo videti da se ove politike dalje razvijaju,


Iskreno vaši,


Dole potpisani

(članice i nečlanice EU)


• AUSTRIA: Michael Wögerer (President), Österreichisch-Kubanische Gesellschaft and

Prof. Alfred Kohlbacher (President of the Board of Trustees)

• BELGIUM: Wim Leysens (Secretary), Coordinación para el levantamiento del bloqueo

contra Cuba (40 member groups); Isabelle Vanbrabant (President), Cubanismo.be

• BOSNIA AND HERZEGOVINA: Sead Halilovic (President), Association of the Bosnian

and Herzegovinian-Cuban Friendship

• DENMARK: Sven-Erik Simonsen (President), Dansk-Cubansk Forening

• DONETSK: Stanislav Retinskiy (President) Association "Donbass - Cuba"

• EUROPE: Franco Cavalli (Presidente), mediCuba – Europa

• FINLAND: Paula Pere (President), Suomi-Kuuba-seura ry (Asociación de Amistad Fin¬

landia-Cuba)

• GERMANY: Angelika Becker (President), Netzwerk Cuba e.V. (41 member groups)

• GREECE: Ioannis Tsalavoutas (Cordinador), La Red Solidaria Griega; Andreas Chaicalis

(President) - Greek Cuban Association "Venceremos" of Kalamata

• ICELAND: Sigurlaug Gunnlaugsdottir (President), Vináttufélag Islands og Kúbu (VIK)

(Iceland-Cuba Friendship Association)

• IRELAND: Simon McGuinness (National Coordinator), Cuba Support Group

• ITALIA: Irma Dioli (President), Associazione Nazionale di Amicizia Italia-Cuba

• LUXEMBURG: Joël Wunsch (President), Amistad Luxemburgo-Cuba

• NORWAY: Cihan Karakoc (president) Norwegian-Cuba association

• SERBIA: Sveto Dobrijević (President), Serbian-Cuban Friendship Association

• SLOVENIA: Igor JURIŠIČ (President) Slovene - Cuban friendship association

• SWEDEN: Zoltan Tiroler (President), Swedish-Cuban Association

• SWITZERLAND: Samuel Wanitsch, Asociation Switzerland-Cuba

• TURKEY: Yigit Gunay (President), José Martí Küba Dostluk Derneği (JMKDD)

(Asociación José Martí de Amistad Cuba-Turquía)

• UNITED KINGDOM: Rob Miller (Director) and Bernard Regan (Secretary) Cuba

Solidarity CampaignEU-Solidarity Letter 2020 Pismo solidarnosti sa EU 2020
Share on Facebook Share on Twitter Share on Google Bookmarks