Powered by VipTek

Отворена врата за сарадњу Кубе и Србије

Šef srpske diplomatije Ivan Mrkić razgovarao je u Havani sa najvišim kubanskim zvaničnicima o projektima od kojih bi obe zemlje imale koristi iz oblasti medicine, farmaceutike, biotehnologije, poljoprivrede i privrede, saopštilo je ministarstvo spoljnih poslova.


Ministar spoljnih poslova Srbije Ivan Mrkić imao je tokom posete Havani seriju susreta sa najvišim kubanskim zvaničnicima, a Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da su razgovori sa njima bili "konkretni i ticali su se projekata od kojih bi profitirale obe zemlje, pre svega u oblasti medicine, farmaceutike, biotehnologija, poljoprivrede i privrede".Ivan Mrkić sa potpredsednikom kubanske vlade Ulisom Del Torom

Na političkom planu, od naglašenog značaja je podrška latinoameričkih zemalja stavovima Srbije kada je reč o Kosovu i Metohiji jer, podseća Ministarstvo, od 33 zemlje, praktično dve trećine (21 država) nije priznalo nezavisnost Kosova.


"Kuba je zemlja nesumnjivog političkog autoriteta u regionalnim okvirima, aktuelni predsedavajući CELAC i aktivni član regionalnih grupacija ALBA, ACS, ALADI. Njen stav je jedna od referentnih tačaka za mnoge regionalne države u njihovom pozicioniranju prema pitanju Kosova i Metohije", dodaje se u saopštenju.


Mrkić je Kubu prošle sedmice zvanično posetio "posle više odlaganja", a reč je o prvoj bilateralnoj poseti ministra Mrkića jednoj zemlji Latinske Amerike i prvoj bilateralnoj poseti zvaničnika srpske vlade Havani, saopšteno je iz sedišta srpske diplomatije.


Tokom dvodnevne posete Havani, ministra spoljnih poslova Srbije primili su potpredsednik vlade Kube, predsednik parlamenta i ministar spoljne trgovine i investicija, a domaćin je bio šef kubanske diplomatije.


Mrkić je dogovorio posetu privrednih delegacija dve zemlje, finalizaciju brojnih sporazuma koji olakšavaju saradnju u oblastima zdravstva, borbe protiv trgovine narkoticima, pravosuđa i kulture.


Srbija na sajmu trgovine u Havani


Planirano je, kako se navodi, učešće Srbije na predstojećem sajmu trgovine u Havani, gde će učestvovati firme iz više od 70 zemalja, a pripremljen je i teren za ubrzano pristupanje Srbije važnim projektima za lečenje kancera i dijabetesa.


"Kuba je jedna od vodećih zemalja u istraživanju genetskog inženjeringa i biotehnologije jer je u toj oblasti postigla izvanredne svetski priznate rezultate. Naučni rezultati u toj oblasti su najvažniji izvozni artikal Kube koji donosi znatne prihode", podseća Ministarstvo u saopštenju.


Medicinski proizvodi i usluge nadmašuju zaradu od izvoza šećerne trske. Kubanski naučnici su proizveli medikament protiv gangrene čijom primenom bi broj amputacija zbog tog teškog oboljenja u srpskim bolnicama, bio sveden na minimum, a sada se u Srbiji godišnje vrši oko 4.000 takvih zahvata.


Medikamenti protiv kancera u našoj zemlji se nabavljaju raznoraznim nekontrolisanim putevima sa svim mogućim neželjenim posledicama po naše bolesnike, jer država nema potreban uvid, niti uveden sistem u tim nabavkama.


Razgovarano je i o mogućnostima saradnje srpskih i kubanskih naučnika sa ciljem da se zajednički proizvode medikamenti protiv najtežih bolesti, navodi Ministarstvo.


Višedecenijski prijatelj srpskog naroda


Poseta je, takođe, bila prilika da se dogovore konkretni modaliteti rešavanja duga Kube prema našim firmama kroz eventualno ugovaranje zajedničkih poslova.


Ministarstvo ističe da je poseta realizovana na liniji spoljnopolitičkog opredeljenja Srbije za jačanje saradnje sa zemljama Latinske Amerike i da "predstavlja deo aktivnosti započetih učešćem najviše državne delegacije Srbije predvođene predsednikom Tomislavom Nikolićem, na Prvom samitu Zajednice država Latinske Amerike i Kariba (CELAC) i EU, održanom u Santjagu januara ove godine.


Organizacija tog skupa bila je potvrda zainteresovanosti EU i njenih država članica pojedinačno, za unapređenje saradnje sa regionom Latinske Amerike i Kariba, koji se na globalnom nivou prepoznaje po rastućoj ekonomskoj snazi i političkoj relevantnosti. Srbija tu pronalazi svoj interes, posebno imajući u vidu njeno pozitivno nasleđe u odnosima sa tim zemljama.


Kuba je osvedočeni višedecenijski prijatelj srpskog naroda, koja nam je davala podršku čak i kada smo bili bombardovani. Ona, zajedno sa drugim latinoameričkim zemljama, prolazi kroz istorijske društveno-političke i privredne promene, koje nam obezbeđuju da osnažimo naše prisustvo, pre svega ekonomsko, na tom kontinentu.


Sa Kubom smo ovih dana proslavljali 70 godina diplomatskih odnosa pri čemu je u Srbiji upriličen niz zajedničkih aktivnosti i kulturnih događaja, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Share on Facebook Share on Twitter Share on Google Bookmarks
Naslovna Kontakt Dokumenta društva Obaveštenja Galerija Aktivnosti društva  Корисни линкови Ambasada Kube Eurocuba