Powered by VipTek

Obama, oslobodi zarobljene Kubance!

Share on Facebook Share on Twitter Share on Google Bookmarks

Pravosudni sistem SAD osudio je petoricu Kubanaca na doživotne robije zbog navodne špijunaže. Društvo srpsko-kubanskog prijateljstva priključilo se zahtevima 250 svetskih organizacija za njihovo oslobađanje, kao i za ukidanje sankcija Kubi.

Društvo srpsko-kubanskog prijateljstva priključilo se zahtevima 250 svetskih organizacija koje se zalažu za hitno ukidanje sankcija Kubi i traže oslobađanje petorice Kubanaca koji su već 12 godina zarobljeni u Americi.


Njihova misija bila je isključivo da prikupe informacije o planovima terorističkih grupa sa sedištem u Južnoj Floridi koje nisu deo Vlade Amerike, ali su svi osuđeni na doživotne zatvorske kazne, posle krajnje nepravičnog suđenja.


-Herard Ernandez, Ramon Labanjini, Antonio Gerer, Fernando Gonzales i Rene Gonzales posvetili su svoje živote borbi protiv terorizma u Majamiju, centru većine napada protiv Kube – kaže prof. dr Mila Alečković, profesor antropologije i psihologije.


– Njima je priređeno izmanipulisano suđenje u Majamiju, gde su antikubanski sektori organizovali žestoku i lažnu propagandnu kampanju kojom su vršili pritisak na javno mnjenje u Floridi i tako uticali na sudski proces. Tu situaciju neprekidno su osuđivali advokati odbrane, pokušavši da izdejstvuju promenu mesta suđenja, ali je njihov zahtev odbačen.


Neosnovane optužbe


Petorica Kubanaca uputili su se u Ameriku da bi prikupili infromacije o neprijateljskim planovima terorističkih organizacija koje već dugo imaju sedište u gradu Majamiju, uključujući i „Kubansko-američku nacionalnu fondaciju“, „Kubansko veće slobode“, „Braća pritiču u pomoć“, „Alfa 66“ i mnoge druge koje se mogu pohvaliti podužim spiskom kriminalnih aktivnosti. Među akcijama koje su ove grupe iz Majamija izvele protiv Kube nalaze se sabotaže i napadi koji su odneli stravičan danak – hiljade poginulih i povređenih, veliku ekonomsku štetu, šverc oružja, droge i ljudi, i na stotine zavera usmerenih na ubistvo kubanskog predsednika Fidela Kastra.


Gerardo Hernandez optužen je za ubistvo sa predumišljajem zbog navodne pomoći u obaranju dve letilice „Braće“ 24. februara 1996. godine. Iako on nije imao nikakve veze sa letom aviona koji su stalno povređivali vazdušni prostor Kube, kao ni sa suverenom odlukom kubanske vlade da ih obori posle bezbroj upozorenja vlastima SAD, osuđen je na dve doživotne zatvorske kazne. Dobio je, takođe, i 15 godina zatvora zbog zavere da se počine zločini protiv SAD, za korišćenje lažnog identiteta i isprava, i za delovanje u svojstvu stranog agenta bez neophodne registracije kod Ministarstva pravde SAD.


Najzad, Hernandez je optužen i za špijunažu, zajedno sa Ramonom Labanjinijem (doživotna kazna, plus 18 godina robije) i i Antonijom Gererom (doživotna kazna i 10 godina robije).


Zbog zavere da se počine zločini protiv SAD, za korišćenje lažnog identiteta i isprava, kao i za delovanje u svojstvu stranog agenta bez registracije kod Ministarstva pravde SAD, osuđeni su i Fernando Gonzales i Rene Gonzales, s’ tim što im je američki pravosudni sistem pored doživotne robije „odrezao“ još 19, odnosno 15 godina zatvora.


Kuriozitet je da se nijedan od petorice Kubanaca nije bavio špijunažom protiv SAD, jer je špijun, kako američki zakon kaže, onaj koji ukrade ili dođe do državnih tajni da bi ih dostavio stranoj vladi. Ovi američki zarobljenici prikupljali su informacije o planovima terorističkih grupa sa sedištem u Južnoj Floridi koje nisu deo Vlade Amerike.


Kustina podrška

Borbi za pravično suđenje i oslobađanje kubanskih patriota iz američkih zatvora priključio se i naš proslavljeni režiser Emir Kusturica.

-Kubanski narod pokazao je zube svetu u kojem vlada globalistička neman, a onda je ta neman shvatila da bi trebalo da uzme medije, da napravi rupu u obrazovanju koja glasi „kako stići do prave informacije“. Slika koja se iz nekih centara moći šalje svetu o petorici Kubanaca koji se nalaze u američkim zatvorima nije ništa drugo do čista propaganda – ocenio je Kusturica.


Red je na Obamu


Otkako su dospeli iza rešetaka, kubanskim zarobljenicima onemogućen je kako međusobni kontakt, tako i mogućnost da se sa članovima svojih porodica, prijateljima, pa čak i sa braniocima!


Prof. Alečković podseća da je oslobađanje zarobljenih Kubanaca iz američkog zatvora zadatak predsednika SAD Baraka Obame:


-Predsednik Obama je nasledio odlučivanje o sudbini zarobljenih Kubanaca. U prvim mesecima mandata mogao je da prolongira odgovornost, ali sada više ne postoji nijedno opravdanje. Najzad, još pre pet godina Radna grupa Ujedinjenih nacija (UN) izjasnila se da je lišavanje slobode petorice Kubanaca proizvoljno, i u suprotnosti sa članom 14. Međunarodnog pakta o građanskim i političkim pravima, čije su SAD potpisnica. Takođe, ako Amerika sebe predstavlja svetu kao zemlju koja je kolevka demokratije, trebalo bi da ličnim primerom pokaže šta demokratija znači na delu!


Kršenje ljudskih prava


Odvojeni u zatvorima koji su udaljeni jedan od drugog, petorica Kubanaca izloženo je strogim kaznama u pokušaju da se slomi njihov psihički i fizički integritet. Kaznu služe u samicama, u periodima do 17 meseci i 48 dana, bez ikakvog njihovog prestupa i uprkos smernicama Biroa za zatvorenike u Americi, koje nalažu da „maksimalni vremenski period koji zatvorenici mogu da provedu u samici ne bi trebalo da pređe 60 dana“. Takođe, u članu 7. Međunarodnog pakta o građanskim i političkim pravima UN stoji da „niko neće biti podvrgnut mučenju ili surovim, neljudskim ili ponižavajućim kaznama i tretmanu“, ali se ni ova klauzula očito ne poštuje u slučaju Kubanaca koje je američki pravosudni sistem osudio za špijunažu.


Apel

Iz Društva srpsko-kubanskog prijateljstva uputili su javni apel za podršku petorici zatočenih kubanskih patriota:

„Dok čekamo da Apelacioni sud donese rešenje, pozivamo sve ponosne ljude dobre volje da se pridruže sve većem pokretu solidarnosti sa pet kubanskih heroja koji su sada politički zatvorenici u Americi“.Uskoro pred Apelacionim sudom


Uzimajući u obzir rešenje Vrhovnog suda SAD u slučaju „Pamplin protiv Masona“, gde je najviši sud doneo rešenje da niko ne treba da bude izveden na suđenje na onom mestu gde postoje jasne i prisutne predrasude protiv optuženih, advokati odbrane petorice Kubanaca traže da suđenje bude poništeno. Ujedno, branioci zahtevaju da bude određeno novo mesto suđenja izvan grada Majamija, gde svi znaju da postoje duboka neprijateljska osećanja prema kubanskim revolucionarima.


Ukoliko Apelacioni sud Atlante poništi prethodno suđenje i naloži da novi proces bude održan izvan Majamija, optuženi bi mogli da računaju na nepristrasnu porotu koja će raditi bez ikakvih predrasuda i pritisaka.


-Ovi mladi borci protiv terorizma moraju da budu priznati kao zagovornici ljudskih prava, što je status koji je predviđen Deklaracijom o zagovornicima ljudskih prava koju je 1998. usvojila Generalna skupština UN i koji se daje onima koji se bore protiv kršenja ljudskih prava, organizovanog kriminala i terorista – kažu u Društvu srpsko-kubanskog prijateljstva.


S. Moldovan

 

http://www.smedia.rs/spress/vest/57/Drustvo-srpsko-kubanskog-prijateljstva-Mila-Aleckovic-Emir-Kusturica-Fidel-Kastro-Barak-Obama-politicki-zatvorenici-terorizam-Obama-oslobodi-zarobljene-Kubance.html

Naslovna Kontakt Dokumenta društva Obaveštenja Galerija Aktivnosti društva  Корисни линкови Ambasada Kube Eurocuba