Powered by VipTek
Share on Facebook Share on Twitter Share on Google Bookmarks

ОБЕЛЕЖАВАЊЕ 87. РОЂЕНДАНА ФИДЕЛА КАСТРА

Књига `Бесмртни Кастро и српски род` у склопу прославе рођендана


Фидел Александро Кастро Руз, који је током пола века био на челу Кубе,  једна je од ретких личности која је још за живота ушла у легенду. Ова жива легенда закорачиће 13 августа ове године у 87 годину живота. Кастро се због болести привремено  повукао из политичког живота 2006. године, а две године касније трајно. Његов брат, Раул Кастро Руз, актуелни је председник  Државног савета  и Савета министара Републике Кубе.


  Иако се Кастро ређе појављује у јавности чини се да га снага не напушта. Овог 25 јула, у разговору  са председником Уругваја, Жозе Мујицом Кордано, који је на Куби присуствовао  комеморацији 60-то годишњице напада на касарну Монкада, евоцуирао је моменте њихове револуционарне борбе, разговарао о сигурности хране, климатским променама и мерама за очување мира у свету.


И како је то рекао Фреи Бето, бразилски теолог и бивши Лулин саветник, овај великан међународне политике који је успео да издржи 11 америчких предедника ( Ајзенхауер, Кенеди, Џонсон, Никсон, Форд, Картер, Реган, Буш отац, Клинтон, Буш син, Обама) није ослободио свој народ само глади, ослободио га је неписмености, криминала и подређености империји.  


Пригодним манифестацијама и концертима Кубанци ће широм острва и овог августа одати признање свом вођи, теоретичару револуције, победничком војном шефу, фондатору државе и педесет година стратегу кубанске политике. У  Кубанском институту за пријатељство међу народима (ИКАП), у Хавани ће  14 августа, као део активности које овај Институт реализује у склопу прославе рођендана Фидела Кастра, бити представљена  књига писца и новинара Драгославе Копривице: `Бесмртни Кастро и српски род`. Ауторка своју књигу представља на званичан позив Кубанског института и уз суфинансирајућу помоћ овог пројекта од стране Министарства културе Републике Србије.


Naslovna Kontakt Dokumenta društva Obaveštenja Galerija Aktivnosti društva  Korisni linkovi Ambasada Kube Eurocuba