Naslovna Kontakt Dokumenta društva Obaveštenja Galerija Aktivnosti drustva Korisni linkovi Ambasada Kube Eurocuba

Mural Če Gevare u Napulju, najveći na svetu


Ogroman mural sa likom Če Gevare se može videti u distriktu San Djovani a Tedućo u italijalnskom gradu Napulju

Ponedeljak, 8. oktobar 2018. 19,24

Ogroman mural sa likom Če Gevare može se videti u distriktu San Djovani a Tedućo u italijanskom gradu Napulju. Delo koje je naslikao ulični umetnik Jorit Agoć, za podlogu ima bočne zidove dve desotospratne zgrade.

Joritu, umetniku grafita poreklom iz Napulja, trebalo  je blizu 40 dana da završi mural koji pokriva površinu od 700 kvadratnih metara. Po njegovom mišljenju, ulični mural je „najveći na svetu“ koji je posvećen  Če Gevari.

„Pre mog, najveći mural Če Gevare je bio na Kubi, na Trgu Revolucije u Havani. Mislim da je Če Gevara primer humanosti i žrtvovanja za druge, i za mene, on je ikona borbe“, prokomentarisao je Jorit Agoć za Euronjuz.

Prema rečima uličnog umetnika, čiji ogromni murali se mogu videti takodje u gradovima poput Nju Jorka i Havane, grad Napulj je odgovorio veoma pozitivno, čak ga je posetio gradonačelnik Luidji de Magistris.

U istom kompleksu zgrada, Jorit je takodje naslikao druga dva murala: jedan sa likom Diega Armanda Maradone i drugi Nikoloa, autističnog deteta.

Mural sa Če Gevarom je njegovo poslednje delo, nakon što je uhapšen od strane izraelskih vojnika na Zapadnoj obali u julu mesecu zato što je naslikao mural koji pretstavlja Ahed Tamimi, mladu 17-godišnju palestinsku aktivistkinju, koju je uhapsio izraelski režim.


Share on Facebook Share on Twitter Share on Google Bookmarks