Powered by VipTek
Share on Facebook Share on Twitter Share on Google Bookmarks

Međunarodni dani za oslobođenje Petorice kubanskih heroja od 04.09. do 06.10.2014.godine


Нови дани за ослобођење петорице, почињу 4. септембра и трајаће до 6. октобра, и имаће као један од кулминирајућих момената бдење пред Белом кућом 12. септембра, када ће се навршити 16 година од неправданог заточеништва кубанских хероја Фернанда Гонзалеза, Ренеа Гонзалеза, Антониа Герера, Рамона Лабањина и Герарда Ернандеза, од којих су задња три наведена и даље заточени упркос захтева председнику Бараку Обами из читавог света да им одобри помиловање.

Други важан догађај биће Десети Међународни Скуп у подршку случају, који ће се одржати у Хавани, 11. и 12. истог месеца, где ће бројне паралелне акције предузети Покрет Солидарности са Кубом у више од 30 земаља, као што су “саднице” пред амбасадама САД, слање порука америчком руководству, разни догађаји и иницијативе да би се просторно проширила кампања за ослобођење Антониа, Рамона и Герарда. Поред тога друштвене организације и агенције на Куби организоваће активности у овом контексту.

Као што смо већ навели, кључна је кампања у САД, посебно у Вашингтону, центру моћи нације где су мас-медији искључили случај Петорице, што се сматра правним варварством у историји те земље и због чега су 16 година заточени наши кубански хероји. Њихови другови, Фернандо Гонзалез и Рене Гонзалез, раније су се вртатили на Кубу, након што су одлежали своје неправдано додељене казне.

Петорица су борци против терорузма и ризикују своје животе на северноамеричкој територији да би спречили смрт свог народа и агресију на њега, као и насилне акције на Флориди које се дешавају уз знање и одобрење државних органа ове нације која је према Куби развила агресивну и непријатељску политику још од тријумфа Револуције 1959.године.

Међународни дани за ослобођење Петорице почињу 4. септембра, када је годишњица смрти малдог Италијана Фабија ди Селма, који је убијен у једном хотелу у Хавани, као жртва тероризма против Кубе, 1997. године. Дан затварња је 6. октобар, на дан годишњице експлозије авиона Кубанске авијације 1976., терористичког атентата који је усмртио 73 људи.

Да се супростави терористичким акцијама попут ових, Куба се осетила обавезном да пошаље храбре другове на северноамеричку територију да прикупе информације, избегну насиље и сачувају живот свог народа и самих грађана САД-а.


Поново у Вашинтону


Следећег 12. септембра у плану су нови Дани подршке Петорици, најавио је Међународни комитет за Њихово Ослобођење.

"Пред толиком неправдом неопходно је наставити вршити притисак на епицентр моћи”, назначио је Комитет у једном свом обраћању..

Организтори иве нове манифестације истакли су супех Трећих по реду дана за ослобођење организованих од 4. ди 11. јуна ове године у северноамеричкој престоници: “Враћамо се у Вашингтон да наставимо да захтевамо од Обамине администрације једно хумано решење за случај Петорице”, разматра се у тексту.

Међунаородни Комитет за Ослобођење Петроице Кубанаца реализоваће следеће активности у Вашингтону:

• Четвртак 11:: Посета Влади

• Петак 12: Бдење пред Белом Кућом у подне

• Субота 13: Sábado 13: Јавни форум са експертима у односима САД- Куба и на случају Петорице Кубанаца.

Иницијатива ће бити део акциа Трећих по реду дана “Пет дана за Петорицу”, који су у Вашингтону окупили представнике из 31 земље, међу њима посланике, адвокате, писце, верске представнике и представмике синдиката...

Скуп

Десети међународни Скуп за ослобођење Петорице и против тероризма почеће у Палати за конвенције у Хавани, 11. септембра, и ту ће присуствовати представници Покрета за солидарност разних нација.

Првог дана састаће се са породицама Петорице Хероја, и на тај начин ће се покренути интервенције активиста на случају Петорице, и заадњи дан биће излжене главне активности које ће се укључити у Акциони план.

Учеснци ће се састати са представницима Комитета за зашититу Револуције на скупу названом “Ноћ у крају”.

12. дана планиране су програмиране посете делегата универзитетским центрима и седишту Уније Новинара Кубе, и задњи дан Скупа биће вече на степеништу Универзитета у Хавани, у ноћним сатима, када ће се изнети главни аспекти Завшне декларације скупа и Акциони план и каада ће се кубански уметници, својим извођењима још једном прикључит кампањи за Петорицу.


http://www.cubadebate.cu/noticias/2014/08/28/desde-el-cuatro-de-septiembre-nueva-jornada-internacional-por-los-cinco/#.VABXymPfi1M,

--

 

- INFOCUBA

+ Comité Internacional por la Libertad de los Cinco Cubanos

http://realcuba.wordpress.com/,

paul evrard

http://eladversariocubano.wordpress.com/,

http://cubacinco.blogspot.be/,

http://cincofamiliasincompletas.blogspot.com/

http://www.cubainformacion.tv/

http://www.thecuban5.org/,  

http://www.antiterroristas.cu/,

www.freethefive.org,   

http://www.cubadebate.cu,

http://cubaveritas.blogspot.com/,


Međunarodni dani za oslobođenje Petorice kubanskih heroja od 04.09. do 06.10.2014.godine 2014 ACTIVIDADES POR LA JORNADA DE LOS CINCO HEROES 2014
Naslovna Kontakt Dokumenta društva Obaveštenja Galerija Aktivnosti drustva Korisni linkovi Ambasada Kube Eurocuba