Powered by VipTek

Kuba - ostrvo toplog mora
Na Kajo largo, ostrvo za romantičare, stiže se isključivo avionom, a tu je i Kajo iguana, ostrvo na kojem žive gigantske iguane. Kultni kubanski film “Jagode i čokolada” snimljen je u lokalu “La gvardija” Na prvi pogled Kuba deluje kao jedinstvena celina iako je spektakularna u svojoj različitosti. Poslednjih godina doživljava velike promene i ostavlja bez daha čak i svetske putnike.


Poznavaoci opominju da je Kuba mnogo više od turističke destinacije. U ranom 20. veku, nakon revolucije u Rusiji, jedna žena doseljava se na južnu stranu Kube, u priobalno mestašce Barakoa, izgradivši mali hotel, koji i danas dočekuje goste. Taj zeleni kraj Kube doživeo je bum zahvaljujući izvozu banana u Ameriku. Tako je počelo... Pobedom nad Batistom 1959. godine i dolaskom Fidela Kastra na scenu dugo sanjane realnosti, Kuba se lagano utapala u tišinu i izdvojenost sve do pre nekoliko decenija.


Posetioci, međutim, umnogome greše dolazeći na ostrvo u pogrešno vreme, uglavnom tokom leta. Takođe, turisti često posete samo najpoznatija mesta, zanemarujući da Kuba nisu samo Havana i Varadero sa luksuznim hotelima na plaži. Mnogo dublje bi trebalo ući u život ovog ostrva, razotkriti izuzetnu strast življenja u skromnoj, siromašnoj sredini. Kubansko ostrvo najbolje je predstaviti kroz pet impozantnih gradova kolonijalne arhitekture, od kojih je svaki legendaran na svoj način.
Pulsirajuća Havana


Najspektakularnija je pulsirajuća Havana, iznad svega stari grad Havana Vjeha, pod zaštitom Uneska. Drugo spektakularno mesto je statusni simbol Havane - Malekon, sedam kilometara dug zaštitni obalni zid uz samo more. Svake noći posle devet, Malekon se pretvara u najveći korzo sveta, a masa požuri da pronađe svoje mesto, uz muziku i obavezan rum. Odatle se, tačno u 21 sat, čuje topovska paljba najvećeg španskog odbrambenog kompleksa Latinske Amerike, Kastiljo del Moro - tvrđave sa druge strane zaliva. Svaki Kubanac sanja o tome da živi na ovom impozantnom mestu, ali lokalne vlasti to retko dozvoljavaHavana je u poslednjih nekoliko godina učinila mnogo za turističku prezentaciju jer je to jedini način da se opstane i spase ekonomija. Cigare, suprotno mišljenju većine, donose jedva nekoliko desetina miliona dolara, što je zanemarljivo malo. Naglo je porastao i broj privatnih lokala i kafića, koje finansiraju i grade Kubanci iz Majamija ili Meksika. Sve više je malih spektakularnih mesta sa organizovanim muzičkim grupama po nalozima državnih turističkih organa.Hotela ima premalo. U glavnom delu sezone (od decembra do marta) u Havani je skoro nemoguće dobiti hotelski smeštaj. Utoliko je veća pomama za privatnim smeštajem, u kojem noć košta od 25 do 30 dolara. Stari grad Havane u sezoni je prepun turista. U poslednje dve godine, preplavili su je američki turisti, koji masovno dolaze sa Floride. U poznatom kafiću Caf El Escorial, na kolonijalnom trgu Plaza Vjeha razgovaram sa Amerikankom iz Nju Orleansa, koja oduševljeno priča kako ovakav temperament i životnu radost nikada nije doživela. Brat Fidela Kastra Raul užurbano pokušava da izgradi nove kapacitete, a poslednji u nizu je hotel u centralnom parku Parque Central.
Legendarna La Manzana preuređena je u luksuzni hotel koji je preuzeo nemački gigant “Kempinski”. Noć košta od 300 do 1.000 dolara, a dočekuje vas specijalno obučen personal koji radi za malo više od kubanskog proseka, što je 35 dolara za mesec dana.


Legendarna La Manzana preuređena je u luksuzni hotel koji je preuzeo nemački gigant “Kempinski”. Noć košta od 300 do 1.000 dolara, a dočekuje vas specijalno obučen personal koji radi za malo više od kubanskog proseka, što je 35 dolara za mesec dana.


Kubanski doktori


Od prošle godine, na teritoriju Kube pristižu sve slavniji gosti. “Rolingstonsi” su privukli polovinu stanovništva zemlje u Havanu radi doživljaja kakav su mogli samo da sanjaju. Karl Langerfeld je napravio spektakularnu modnu reviju u najširoj ulici Havane - La Rampa, uz ritam “Buena vista soušl klaba”.

Drugi grad po veličini je Santjago de Kuba, na krajnjem jugu ostrva, istorijski i politički značajniji od Havane, koja mu je s vremenom preuzela primat. Trinidad je remek-delo kolonijalne arhitekture, takođe pod zaštitom Uneska, a centar ovog egzotičnog malog mesta je veliki trg u obliku stepeništa sa celonoćnom muzikom. Santa Klara je grad kubanske revolucije, a Sjenfuegos divne arhitekture sa mnogo malih prelepih uvala.


Sa 26 univerziteta i nebrojeno škola, Kubanci su veoma obrazovani. Fidel Kastro je već u početnim godinama posle revolucije ponosno proglasio pobedu nad nepismenošću stanovništva.
Na Kubi je neprikosnoveni prioritet zdravstvo, koje je najrazvijenije u celoj Latinskoj Americi. Očekivani životni vek sličan je kao u Švajcarskoj, dok je smrtnost beba manja nego u Americi. Lekar na Kubi radi za 30 dolara, a ukoliko ode u neku od zemalja Latinske Amerike, dobija i do 2.000 dolara mesečno, a porodica lekara na Kubi od toga 300 dolara. Ono što je neobično lepo, mlađi lekari na ostrvu redovno posećuju domove u svojoj okolini, nudeći medicinsku pomoć.

I zato posetite Kubu dok se još nije promenila, jer će vas to putovanje naučiti da se radujete životu i što je još važnije - da ga razumete.
SVI PLEŠU!


Kubansku muziku nije potrebno predstavljati. Ona je aksiom latinoameričke duše. Turisti ostanu zapanjeni, jer Kubanci uvek plešu, i siromašni i bogati, a svi puni životne radosti.

SVETLOZELENO MORE I BELI PESAK


Četiri izuzetna ostrva koje ćete naći u turističoj ponudi - Kajo largo, Kajo koko, Giljermo i Santa Marija su i najlepša kubanska ostvra. Ostrvo Giljermo je nestvarno: toplo svetlozeleno more, beo pesak, jako sunce. Na njemu se nalazi i najlepša plaža na Kubi - Pilar.


Na Kajo largo, usamljeno ostrvo za romantičare, stiže se isključivo kratkim letom iz Havane, a u njegovoj blizini je i ostrvce Kajo iguana, na kojem žive gigantske iguane. Nekoj od njih sasvim slobodno možete da ponudite cvet ili list iz ruke.


Share on Facebook Share on Twitter Share on Google Bookmarks
http://www.novosti.rs/vesti/turizam.90.html:703503-Kuba---ostrvo-toplog-mora
Naslovna Kontakt Dokumenta društva Obaveštenja Galerija Aktivnosti drustva Korisni linkovi Ambasada Kube Eurocuba