Naslovna Kontakt Dokumenta društva Obaveštenja Galerija Aktivnosti drustva Korisni linkovi Ambasada Kube Eurocuba

Tuga u Srbiji zbog smrti aktivistkinje prijateljstva sa Kubom


 
In memoriam

Prof dr LJILJANA BOGOEVA SEDLAR

05.03.1948. – 24.01.2020.Beograd, 27. januar (Latinoamerička štampa) Iznenadna smrt istaknute profesorke i doktorke Ljiljane Bogoeve Sedlar, velike aktivistkinje solidarnosti sa Kubom koja je promovisala kulturne uspehe te zemlje, zaprepastila je srpski narod. 

Društvo srpsko-kubanskog prijateljstva (AASC), u jednom obaveštenju povodom ove vesti, smatra je jednom od najistaknutijih članova te organizacije ističući njenu neiscrpnu energiju i beskrajnu strast tokom njenih nastavnih i istraživačkih aktivnosti.

Ukazuje na to da sve što je postigla na raznim svetskim univerzitetima na kojima je studirala i radila nesebično je delila, posebno sa svojim studentima, koji će 5. februara održati komemorativno veče na Fakultetu dramskih umetnosti Univerziteta u Beogradu.

„U našem udruženju bila je pokretač i tvorac svih aktivnosti za izražavanje solidarnosti sa kubanskim narodom, osuđujući brutalne i nepravedne sankcije koje gotovo šest decenija nameće fašistička imperija Sjedinjenih Američkih Država“, navodi se u saopštenju.

Naglašava da je Bogoeva Sedlar (5. mart 1948 – 24. januar 2020.) podigla svoj glas i pobunila se protiv svake tiranije, nehumanosti, nepravde i ugnjetavanja.

U ime Ambasade Republike Kube u Srbiji, šef te diplomatske misije, Gustavo Trista del Todo, odao je počast u znak sećanja na Ljiljanu Bogoevu Sedlar, aktivnog člana Društva srpsko-kubanskog prijateljstva.

Nakon što je izrazio najdublje žaljenje povodom njenog iznenadnog odlaska, istakao je njenu dugogodišnju i bezrezervnu solidarnost sa Kubanskom revolucijom, koju je potvrdila svojim stalnim delovanjem u korist naše zemlje i podsetio je na njeno učešće na evropskim okupljanjima solidarnosti i na svim aktivnostima organizovanim u Srbiji, posebno na počastima vrhovnom komandantu Fidelu Kastru.

Njeni prijatelji i istomišljenici u Srbiji naznačavaju da ne samo da je branila Kubansku revoluciju, već sve progresivne pokrete i revolucije latinoameričkih naroda: Venecuele, Bolivije, Ekvadora, Argentine i Čilea.

„Profesorku Ljiljanu Bogoevu Sedlar pamtićemo kao ogromnu intelektualku, velikog borca za bolji i humaniji svet, pravu revolucionarku i čvrstu komunistkinju, po njenoj autentičnoj i čvrstoj ličnosti, koja je do kraja ostala verna svojim univerzalnim idealima pravde, slobode, čovečanstva i socijalizma“, izrazila je Zorica Dobrijević Dabić, sekretar Društva srpsko-kubanskog prijateljstva.

Galerija SLIKA

In memoriam  Prof dr LJILJANA BOGOEVA SEDLAR 2020
Share on Facebook Share on Twitter Share on Google Bookmarks