Powered by VipTek
Share on Facebook Share on Twitter Share on Google Bookmarks

Чланови ПГП са Кубом разговарали са амбасадорком Кубе у СрбијиЧланови Посланичке групе пријатељства Народне скупшитине са Кубом разговарали су данас са амбасадорком Кубе у Србији Њ.Е. Мерцедес Мартинез Валдес.


Председник ПГП са Кубом Љубиша Стојмировић истакао је у разговору да је ова ПГП састављена од народних посланика који најискреније цене кубански народ и изразио наду да ће сарадња Кубе и Србије бити у будућности још боља, посебно имајући у виду да се ове године обележава 70 година од успостављања дипломатских односа Хаване и Београда. Допринос томе даће и ПГП са Кубом у Народној скупштини, која је једна од најбројнијих са чак 37 чланова, истакао је Стојмировић.

Чланови ПГП са Кубом информисали су амбасадорку Владес о облицима сарадње која се може остварити, пре свега имајући у виду да и Србија и Куба деле исте вредности, а још увек нису искористиле све потенцијале и могућности за сарадњу, како на политичком, тако и на економском плану. У разговору је оцењено да је пријатељство народа Србије и Кубе нераскидиво, и истакнуто да би се досадашња сарадња могла унапредити у области спорта, медицине, здравствене заштите, науке и истраживања, као и образовања и размене студената.


Амбасадорка Кубе поздравила је формирање ПГП са Кубом у Народној скупштини и упознала чланове ПГП са тренутним политичким и економским приликама на Куби, које су отежане светском економском кризом, санкцијама, али и елементарним непогодама које погађају ову земљу. Она је веома исцрпно упознала чланове ПГП са резултатима последњег пописа становништва и резултатима недавно одржаних локалних избора. Такође, амбасадорка је изнела и низ података о економској политици своје земље, а пре свега оне који се односе на примену платформе за економско-друштвени развој Кубе, а који су допринели развоју економсије и проширењу на приватни сектор, институционалним променама, као и увођењу нове миграционе политике. Представљање своје земље члановима ПГП-а амбасадорка је завршила представљањем организације и функционисања Парламента Кубе, у коме се посебна пажња посвећује равноправности полова.


Поред председника ПГП са Кубом, разговору са амбасадорком Кубе присуствовали су и чланови ПГП Петар Шкундрић, Дубравка Филиповски, Александар Пејчић, Ружица Игић, Милета Поскурица, Никола Тулимировић, Драган Тодоровић, Стефана Миладиновић, Миланка Јевтовић Вукојичић и Невен Цветићанин.

Naslovna Kontakt Dokumenta društva Obaveštenja Galerija Aktivnosti društva  Korisni linkovi Ambasada Kube Eurocuba