Share on Facebook Share on Twitter Share on Google Bookmarks

 
Dragi Komandante Fidel,

Mi, članovi Društva srpsko-kubanskog prijateljstva iz Beograda, upućujemo Ti srdačne čestitke povodom 90-og rođendana , sa najboljim željama da još dugo budeš na čelu Kubanske revolucije.

Ponosni smo na Tvoje revolucionarno delo, jer je ono značilo kraj ropstva za herojski kubanski narod, a istovremeno je bilo i podstrek svim pravdoljubivim i slobodarskim narodima sveta, u toj večnoj borbi protiv tiranije , neslobode i nečovještva, imperijalizma i neokolonijalizma.


Kao niko u XX veku, dao si lični primer žrtve, i istrajavanja u ostvarenju ideja pravde i slobode.Nijedan revolucionar pre Tebe, toliko dugo i uporno, prkosno, sa jasnim ciljem o nužnoj i neizbežnoj pobedi dobra nad zlom, nije uspeo da se odupre imperiji SAD, da mobiliše kubanski narod i da istovremeno pridobije simpatije i podršku celog sveta.

Slobodno se može reći – Fidel i njegovo delo su temelji, tog novog sveta koga čovečanstvo, na humanističkim i slobodarskim idejama komunističke levice, treba da gradi u XXI veku.

Herojska borba kubanskog naroda predvođenog Tobom, u srpskom narodu izazivala je divljenje i osećaj ponosa, jer delimo iste ideale, jer imamo sličnu istoriju ropstva i stradanja, jer snažno žudimo za – Pravdom i Slobodom!

Dragi Komandante,


Kada su evropske horde zla predvođene imperijalističkom nemani SAD, odlučile da raskomadaju SFRJ i da nas uvedu u bratoubilački rat, snažno si stao, kao i toliko puta do tada, na stranu prava i pravde, humanizma i socijalizma, na stranu čoveka i slobode.Branio si pravo svih nas da živimo u državi koju su svojom krvlju i životima, stvarali naši očevi i dedovi.

Brutalno i divljačko bombardovanje Srbije 1999. godine od strane NATO alijanse, osudio si kao najstrašniji zločin protiv jednog naroda i države, i nazvao ga pravim imenom – fašizam!


Neizmerno smo Ti zahvalni što si se odlučno suprostavio priznanju tzv. države Kosovo, i što principijelno i dosledno braniš pravo Srbije na njen teritorijalni integritet i celovitost.


Rekao si: „Kuba nikada neće priznati nezavisnost Kosova, jer Kosovo je Srbija“.

Srpski narod je uvek u Tebi i kubanskom narodu gledao iskrene prijatelje i braću u patnji i stradanju, saborce u otporu tiraniji i borbi za slobodu i pravdu.


Querido Comandante, gracias por todo !

¡Feliz cumpleaños!

¡Hasta siempre Comandante!

DRUŠTVO SRPSKO-KUBANSKOG PRIJATELJSTVA:

Sveto D. Dobrijević, potpredsednik

Beograd, 13.08.2016.

Čestitka za  Fidela Kastra Tarjeta de felicitación para Fidel Castro  2016 Cestitka od drustva srpskokubanskog prijateljstva  2016 Greeting card for Fidel Castro 2016 90ti rodjendan Fidela Kastra
Naslovna Kontakt Dokumenta društva Obaveštenja Galerija Aktivnosti drustva Korisni linkovi Ambasada Kube Eurocuba