Powered by VipTek
Share on Facebook Share on Twitter Share on Google Bookmarks

BARAK OBAMA, PREDSEDNIK SAD-a


Postovani Predsednice,

Kada sam bila devojcica, 60-tih godina 20-veka, pisala sam pisma glumcu Gari Kuperu i pevacu Riki Nelsonu da mi posalju svoju fotografiju, jer sam bila zaljubljena u njih. Fotografije su stigle i ja sam bila srecna. Veoma srecna uverena da su mi bas oni licno, a ne njihovi timovi, poslali fotografiju.

Verujem da je na slican nacin bio srecan i decak, Fidel Kastro, kada je 1939 godine pisao pismo predsedniku SAD, Franklinu Ruzveltu,  moleci ga da mu posalje ``ten dolars green novcanicu``, jer je`nikad nije video a voleo bi da ima jednu`! Tim Ruzveltovih saradnika koji odgovara na pisma upucena predsedniku, poput Kuperovog  i Nelsonovog tima u mom slucaju, odgovorio je decaku Kastru iste te godine, 1939. Odgovor je stigao u koledz `Dolores` i decak je bio srecan. Doduse, istine radi, stiglo je samo pismo, bez ``ten dolars green novcanice`!

Pola veka od mog decijeg verovanja da ce moje pismo citati licno moj omiljeni glumac Kuper i pevac Nelson, ponovo pisem pismo jednom timu. U konkretnom slucaju, vasem timu, predsednice Obama.  Pisem ga, jer hocu da verujem da ce jos jedan ljudski glas-vapaj za pravdom upucen vama, zajedno sa mnogim, imati svoj eho.

Gospodine Predsednice,

Oslobodite  preostalu cetvoricu kubanskih heroja zatvorenih u americkim zatvorima: Gerardo Hernandez, Antonio Guerrero, Fernando Gonzales i Ramon Labanino. Oni nisu kriminalci. Oni nisu teroristi. Oni su slobodarski patriotski duh imanentan svakom ljudskom bicu ove planete.  Oni su ono sto zivi  u jedinoj apsolutnoj slobodi  koju danas ljudsko bice ima. Ta apsolutna sloboda zove se poezija.  Oni su zapravo ono sto je zapisano u njihovoj  poeziji:  `The truth names me`.

  Od Abrahama Linkolna smo ucili da najstriktija pravda nije uvek najbolja politika. Od Prirode smo naucili, da kao sto Priroda stvara po svojim prirodnim zakonima ne objasnjavajuci  nikom kako, tako i ljudsko bice, po svojim unutrasnjim zakonima, tezi istini i pravdi. Ono sto se danas u svetu naziva `medjunarodnom pravdom` zapravo je pecinska pravda: u pravu je onaj cija je toljaga jaca! Ta cinjenica ne  moze promeniti  istinu da je covek  mikro kosmos  u makro kosmosu  i da je krajnja instanca pravde – kosmicka pravda. To je ta energetska  unutrasnja zakonitost koja pre ili kasnije otvara sva zatvorska vrata nepravedno zatvorenih.  Gospodine Obama, na duznosti koju obavljate, mozete pomoci  da se zatvorska vrata cetvorice kubanskih heroja otvore sto pre.

  U strukturi i politicke i ekonomske moci, moc je zapravo sahovska tabla. Na sahovskoj tabli vuku svoje poteze i top i lovac, i piun i kralj. Koja je vasa uloga na toj sahovskoj tabli, gospodine Predsednice, najbolje vi znate.

Za vreme predsednickog mandata Dzona Kenedija, dogodila se americka invazija u Zalivu svinja. Istorijski dokumenti pokazuju da nije predsednik Kenedi dao naredjenje floti da intervenise u Zalivu da bi podrzao najamnicke grupacije. Kenedi je samo popustio pod pritiskom, dao je zeleno svetlo za operaciju koju je pripremala unutrasnja, Ajzenhauerova i Niksonova vlada. Rezimirajuci odgovornost americkog neuspeha u Zalivu svinja, sam Kenedi je ocenio:  ``Pobeda ima sto oceva, greska je siroce`.

Gospodine Predsednice, ucinite te da se zatvorska vrata  nepravedno zatvorenih, Gerarda, Antonia, Fernanda i Ramona, otvore sto pre.

Dragoslava Koprivica, pisac, Srbija


BARAK OBAMA  El Presidente de los EE  UU БАРАК ОБАМА BARAK OBAMA, the President of the USA
Naslovna Kontakt Dokumenta društva Obaveštenja Galerija Aktivnosti drustva Korisni linkovi Ambasada Kube Eurocuba
Naslovna Kontakt Dokumenta društva Obaveštenja Galerija Aktivnosti drustva Korisni linkovi Ambasada Kube Eurocuba