Powered by VipTek

Obaveštenje 2013Ambasadorka Kube u Srbiji

posetila TE „Morava“
     Ambasadorka Republike Kube u Srbiji Adela Majra Ruis Garcia i konzulka Melba Rosa Garcia Comas, zajedno sa članovima Poslaničkog kluba prijatelja Kube u Skupštini Srbije, 26. februara posetile su Termoelektranu “Morava” u Svilajncu, gde ih je srdačno ugostila direktorka Marija Stevanović, sa saradnicima.

    Prilikom obilaska pogona, gosti su imali priliku da vide kako teče proces proizvodnje u najmanjoj, ali najuređenijoj termoelektranu EPS-a, koja uspešnoposluje u sastavu PD TENT, najvećeg proizvođača električne energije u jugoistočnoj Evropi.

     Izražavajući zadovoljstvo svojom prvom posetom TE “Morava” i Pomoravskom okrugu, Njena ekselencija, gospođa Ruis Garcia, najavila je unapređenje saradnje između dve zemlje i naroda, pre svega u oblasti kulture.

       Svi značajni kulturni programi priređuju se u Beogradu, ali je podjednako važno posetiti i druge opštine u Srbiji, kako bismo međusobno razmenili mišljenja i iskustva. Zbog toga u budućnosti imamo nameru da organizujemo posete drugim opštinama, kao što smo danas obišli Svilajnac i Despotovac. Iz Obrenovca, gde sam bila u dva navrata, takođe nosim nezaboravne utiske. Koje god smo mesto posetili, naišli smo na otvorenost, spontanost i gostoljubivost ljudi, istakla je ambasadorka Kube i dodala da naša dva naroda povezuje posebna hemija, kao i istorijske veze od sedamdeset godina.


      Zahvaljujući se uglednim gostima na poseti, Marija Stevanović je naglasila:

   - Pokazali smo “ličnu kartu” TE “Morava” i pružili ruku prijateljstva toj zemlji, kako bi naše veze ubuduće bile još jače i dublje. Naravno da možemo da sarađujemo u oblasti privrede, obrazovanja, zdravstva…, ali je najlepše i najlakše uspostaviti saradnju u kulturi.


     Predstavljajući Poslaničku grupu prijateljstva sa Kubom, profesor Ljubiša Stojimirović je naveo da ta grupa u Skupštini Srbije postoji već nekoliko godina i da momentalno broji oko 50 članova.

   - Drago mi je što su predstavnice diplomatskog kora Republike Kube po prvi put posetile jednu od elektrana PD TENT i što je to upravo TE “Morava” u Svilajncu. Takođe mi čini zadovoljstvo i čast što, kao potpredsednik Društva srpsko-kubanskog prijateljstva, koje postoji već punih četrnaest godina, mogu da budem njihov domaćin. Smatram da su, bez obzira na geografsku udaljenost Srbije i Kube, naša dva naroda u srcu veoma bliska, poručio je Sveto Dobrijević, glavni inženjer Sektora održavanja TENT A i potpredsednik Društva srpsko-kubanskog prijateljstva.


       Nakon radnog dela posete Termoelektrani “Morava” i opštini Despotovac, za ugledne zvanice upriličen je izlet do obližnjeg manastira Manasija, koji je u 15. veku podigao Despot Stefan Lazarević, sin srpskog Cara Lazara.
Share on Facebook Share on Twitter Share on Google Bookmarks
Naslovna Kontakt Dokumenta društva Obaveštenja Galerija Aktivnosti drustva Korisni linkovi Ambasada Kube Eurocuba