Naslovna Контакт Dokumenta društva Obaveštenja Galerija Aktivnosti drustva Korisni linkovi Ambasada Kube Eurocuba
Powered by VipTek
Share on Facebook Share on Twitter Share on Google Bookmarks

100. rođendan profesorke Avramov, skup na Pravnom FOTO


Povodom 100. rođendana profesorke Smilje Avramov, doajena Međunarodnog javnog prava, na Pravnom fakultetu u Beogradu održan je svečani skup.

       GALERIJA SLIKA I VIDEO ZAPIS
    
Skupu su prisustvovali profesori tog fakulteta, predstavnici advokature komore, ali i bivši i sadašnji studenti prava.


Izaslanik predsednika Republike Nikola Selaković je u ime predsednika Aleksandara Vučića, za jubilarni rođendan profesorke Avramov poslao buket.


Svečani skup je otvorio dekan Pravnog fakulteta u Beogradu, Sima Avramović, koji je istakao da će profesorka Avramov sutrašnji 100. rođendan obeležiti u amfiteatru u kojem je godinama predavala.


"Upitao sam profesorku da li se oseća ovde kao i nekad kada je predavala, a ona mi odgovorila 'još i mnogo bolje'", kaže Avramović.


On je profesorki zahvalio za sve ono što je učinila za Pravni fakultet, navodeći da je ona postala znak raspoznavanja tog fakulteta - "kada neko kaže novine, prva misao je 'Politika', a kada kažu Smilja Avramov svi pomisle Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu".


"Profesorka je ostavila dubok trag na desetine generacija, izvela više desetina doktoranata, magistara, stvorila jedan čitav tim mladih istraživača u oblasti međunarodnog prava", ukazao je dekan.


Jubilarnom rođendanu profesorke Avramov prisustvovao je i predsednik Međunarodne slovenske akademije Sergej Baburin, od koga je na poklon dobila džezvu za kuvanje kafe.


Smilja Avramov je rođena 15. febraura 1918. godine u Pakracu. Diplomirala je na Pravnom fakultetu u Zagrebu 1947. godine, a doktorirala na Pravnom fakultetu u Beogradu 1950. godine.


Usavršavala se i u Londonu, kao i na američkim univerzitetima Harvard i Kolumbija.


Kao redovni profesor na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu radila je u periodu od 1948-1985, a po pozivu je predavala na vodećim univerzitetima širom Azije, Evrope i Amerike.


Godinama je bila predsednik Svetskog udruženja za međunarodno pravo, predsednik Svetske konfederacije za mir i razoružanje, član Izvršnog odbora Udruženja pravnika sveta za borbu protiv nuklearnog naoružanja, član Odbora za istraživanje ratnih zločina počinjenih u Vijetamu.


Osnivač je Odbora za zaštitu srpskog naroda od Haškog tribunala (1995).


Na svečanosti u amfiteatru Pravnog fakulteta, profesorki Avramov je preneta poruka od Ratka Mladića iz Haškog tribunala, koji joj je čestitao rođendan.


Preuzeto sa https://www.b92.net